sandtrooperek a filmben

Cody parancsnok

Filmben szereplő karakterek alapján készített Custom figurák

 

Ha a képek alá megy a szöveg a gépeden, csak frissíts, (F5) és máris jó lesz!

A cikket Berzsenyi Zoltán Művész tiszteletére készítettem, neki dedikálom.

A Star Wars cody parancsnokfilmtörténet talán legismertebb, és leghíresebb, ezáltal talán a legnépszerűbb klón parancsnoka Cody parancsnok. Mellé zárkózik fel a Clone Wars által kreált, és legalább ennyire népszerű animált karakter, Rex százados. E két férfi az, akik Jedi mellé rendelt szárnysegédi szolgálatát a legjobban megismerhettük, és megszerethettük. Cody ugye Obi-wan Kenobi mellett szolgált, míg Rex pedig Anakin cody_tartakovskySkywalker mellett. Viszonylag széles körben elterjedt nézet, hogy Cody-t először a Sith-ek bosszújában láttuk, ami téves. A filmet ugyanis 2005. május 19-én mutatták be hivatalosan, Cannes-ban mondjuk 4 nappal azelőtt egyes kiváltságosoknak. Viszont a cody_chapter_22Tartakovsky féle Clone Wars-ban előbb megjelent, mégpedig a 22. fejezetben, 2005 márciusában. Így első megjelenésnek azt kell tekintsük, mégha az rajfilmszerű is volt, nem filmes.

Érdekes módon a filmben viszonylag súlytalanok a klón szárnysegédek. Bár többet is megismerhettünk, gondoljunk csak Bacara, a híres Order 66 azaz a Hatvanhatos parancs kikiáltotta Aaylát és az összes Jedit a Köztársaság ellenségének és azonnali hatállyal ki kellett őket végezniBly, gree_commander_filmGree parancsnokokra, gyakorlatilag nem volt említésre méltó pillanatuk a filmben a szomorú 66-os parancs bekövetkeztéig. Bár anélkül is sokkoló volt látni, ahogy Jedi barátaik ellen fordulnak, de ez a cselekedet akkor válik különösen tragikussá, ha megismerjük közös előéletüket, az együtt töltött időt a Klón Háborúk alatt. Azt a sorsközösséget, fegyvertársi barátságot, ami még fájdalmasabbá, és még érthetetlenebbé teszi a borzalmas gyilkosságokat, amiket elkövettek elöljáróik, és barátaik ellen.

Ezt a folyamatot leginkább a Clone Wars animációs sorozat mutatja be. Természetesen a könyvek, képregények is sok további adalékkal szolgálnak. Érdekes módon a film ezt akkor, 2005-ben nem tartotta fontosnak bemutatni. Pedig egy ilyen katarzis akkor üt hatalmasat, ha jól felépített a szituáció. Amennyiben az áldozatot megszeretjük, elvesztése még fájdalmasabb. Amennyiben a gyilkossal való kapcsolata ismert, jó, és baráti, akkor a néző döbbenten ül a képernyő vagy a vászon előtt, hiszen nem érti hogy fajulhatott idáig a dolog, és a történések valós érzelmeket váltanak ki belőle. Haragot az elkövető iránt, fájdalmat, sajnálatot, indulatokat. S ahogy írtam, a film enélkül is működött, de különösen fájdalmassá, felnőttek szemébe könnyet csalóvá azáltal vált, miután a Clone Wars és más szálak bemutatták nekünk az érintettek előéletét, közös kalandjait, barátságát.

Cody, bár rengeteg mindenben rokon az említett Rex kapitánnyal, ezen a ponton ellenpontozza őt. Nyilván az összehasonlítás nem tökéletesen végrehajtható, hiszen Anakin Skywalkert nem kellett lelőnie szárnysegédjének, hiszen átállt. De Rex ezt nem is hajtotta volna végre. Míg Cody látszólag gondolkodás, mérlegelés, erkölcsi gátak nélkül megtette. Az is igaz, hogy Cody az inhibitor chipje által robotikusan végrehajtotta, míg Rex kivetette a sajátját. Ám odáig el kellett jutnia! Hogy ő nem akar robot lenni, báb, ítéletvégrehajtó! De míg bent volt a chipje, addig is láthattuk, hogy Rex mérlegel, ha kell szembemegy parancsokkal, vagy figyelembe vesz más aspektusokat is, és alternatív utakat választ. Erről már korábban is írtam, és nehéz eldönteni, hogy rosszul megírt, többféleképpen értelmezhető chip magyarázatról van szó, vagy az egyén döntésének a szabadságáról, mely ugyanolyan kondíciók mellett is különféle válaszreakciókat tesz lehetővé.

CC-2224, azaz Cody ugyanúgy Kaminón született, nevelkedett, és tanult, mint Rex. Kiképzésük is ugyanolyan volt. Chipjük is. Életútjuk is nagyjából, mégpedig úgy, hogy sok szálon összeért. Nem véletlenül, hiszen tudjuk, hogy Kenobi és Anakin sokszor ugyanott harcolt, küldetéseik egy nagy része közös volt, így az alattuk szolgáló klón szárnysegédek is nyilván ugyanott, és ugyanazokkal a dolgokkal szembesültek ezen kalandok során. Jango Fett genetikai mintája szolgált mindkettejük DNS alapjaként. A legnagyobb különbség talán abban látható, ahogy a Jedi elöljáró mintáját követik. Ugye tanultuk, hogy egy ember személyiségét alapvetően három dolog szabja meg. Legelőször a genetika. A hozott dolgok, melyek DNS-ünkbe vannak kódolva. Ez esetükben teljesen megegyező. A második a neveltetés. Ez a világunkban az otthon szerepe, a korai évek bevésődései, a szülők mintái, és talán még az iskolák befolyása. Náluk ez is megegyezik, ugyanazok a programok, ugyanazok a kiképzők, ugyanazok a Kaminói korai évek. A harmadik befolyásoló tényező a környezet hatása. Nálunk ez a TV, a többiek szava, az internet, a divatok, az etalonok, példaképek, a Facebook, a külső befolyásolások, személyiségalakító tényezők. Na ebben látok köztük komoly eltérést. Hiszen míg Kenobi egy konzervatív, normakövető, parancsvégrehajtó, "törvénytisztelő" ember volt, Skywalker egy örök lázadó, cody kenobi clone warstagadó, öntörvényű, opponáló ember volt. Nyilván ezek a minták azért valamennyire átragadtak a sokszor a nap 24 órájában mellettük levő klónjaikra, és a Clone Wars alapján látható is, hogy Rex több esetben egyéni döntéseket hoz, szembemegy parancsokkal, elvárásokkal, normákkal, míg Cody "jó katona" módjára többségében végrehajtó marad.

A filmben azonban Rex nincs. Cody-ról is csak minimálisat tudunk meg. Jelenete is kevéske van. cody hagytam en mar cserbenUtapau környékére korlátozódik. Egyrészt fent a hajón értekezik Kenobival, elmondva neki, hogy a városok nagy része a bolygó túloldalán koncentrálódik. Kenobi elmegy ugye, hogy megütközzön cody kenobiGrievous tábornokkal, és megkéri Codyt, siessenek, jöjjenek utána amint tudnak. Ezt a 212-eskre, Cody narancssárga hadtestére kell vonatkoztatni. Cody viccesen meg is jegyzi, hogy hagytam én Önt valaha cserben? Hát rövidesen cserbenhagyja, sőt cody_hologramel fogja árulni.
Aztán miután Kenobi megtalálja Grievoust, Cody jelenti holoüzenetben a Tanácsnak, hogy Kenobi megtalálta Grievoust, és a harcot megkezdték. Ezt alakítottuk át a cikk nyitó hangmintájához a Művész úrral.
Mikor cody2airbornesmegérkezik a 212. támadó hadtest, Republic Gunshipekkel szállnak be Utapau víznyelő üregeibe, és narancssárga klónok ezreit dobják harcba. Ekkor látjuk Codyékat csatában először, rákdroidok, harci droidok, SBD-k ellen éles bevetésen. Döbbenetes módon véletlenül ekkor is megmenti Kenobi crabdroid_vs_utapau_clonemester Cody életét! Eddig is nem egyszer megtette, azt láthattuk a Clone Wars-ban, viszont ebben a jelenetben is van egy érdekes rész. Mikor Kenobi Boga hátán lovagolva elejti a kardját, az cody szerencsepont Cody elé pottyan. Cody lehajol, hogy felvegye, ekkor egy kósza lövedék pont a mögötte álló airborne troopert teríti le, Cody helyett, aki ekkor guggol.

Később Kenobi visszatér hozzá. Ekkor Cody odaadja neki a kardot, hogy ezt elvesztette Uram. Kenobi megköszöni, és utasítja, hogy folytassák a csatát, majd elnyargal. Ekkor érkezik meg a szörnyű 66-os parancs. Cody az első, akit látunk a filmben, az cody order66első klón parancsnok, akit utasít Sidious, hogy gyilkolja meg Jedi Tábornokát. Utána még sorban látunk több esetet is, de cody2receivesorder66Cody az első, a legsokkolóbb. Igen Nagyúr, feleli, és gondolkodás nélkül kiadja a parancsot egy brutális AT-TE lépegetőnek, odakiáltva, hogy "lelőni". A hatlábú klónlépegető az egyik kedvencem, de ekkor eléggé utálom. Csöve Kenobi után fordul, aki szerencsére eddigre viszonylag messze jutott cody lelöveti kenobita fürge mozgású Bogával, és rossz célpontot nyújt. Az AT-TE picit téveszt. A lövedék erejének azonban még a detonációja is elég ahhoz, hogy a sárkánygyíkot letépje a szikláról, ami sikítva zuhanjon le a mélybe. A Sith-ek bosszúja című filmben is láthattunk AT-RT lépegetőketSzerencsére a víznyelő alján van valami tó, melybe zuhanva Kenobi túléli az ellene elkövetett merényletet, azon kevesek egyikeként, akik megúszták klónjuk sunyi, többségében hátulról történő, gyáva merényletét. Bár az utapaui csata után Cody AT-RT lépegetőkkel kerestette a hullát, szerencsére soha nem találták meg, hiszen Kenobi túlélte, sokunk legnagyobb örömére.


 

Tekintsétek meg a custom Cody figurámat!

Annak idején semmilyen Cody nem volt még, mikor ezt a figurát csináltam. Egy ROTS #6-os klónból lett csinálva, narancs színűre festve azt. Sisakellenzője, kamerája, antennája, mellén a rendfokozati jelzés, minden custom rajta.

 

Custom Cody parancsnok figura (Michelangelo stílusban)

("Ezt elvesztette Uram!")

cody_custom_elöl


 

custom Cody commander figura

(Teljesítse a Hatvanhatos Parancsot!)

custom_cody 66 parancs

 


Köszönöm az érdeklődést, látogass vissza hamarosan a CustomStarWarsra!

 

 

 A cikket írta: Rostás Norbert 2018. 07. 16. (a figura készülte évekkel azelőtt.)

 

cody

vissza a főoldalra főmenübe image map example