sandtrooperek a filmben

Egér droid

Filmben szereplő karakterek alapján készített Custom figurák

 

Egér droid custom figura és története

 

mouse droidAz MSE szériás javító droidokat gyakran egér droidnak is hívták. Egyrészt apró termete, fürge mozgása miatt, másrészt a neve miatt, hiszen az MSE betűk majdnem lefedik az angol MOUSE, azaz egér szót. Az egér droid egy apró, doboz formájú, kerekeken guruló kis robot volt. Feladat gyakran szállítás, vagy javítás volt. Gyakran voltak jelen támaszpontokon, csatahajókon, de még a birodalmi Halálcsillagon is.

Az mouse droid fleetMSE droid egy kb. 25 centi magas kis alkalmatosság volt. 4 kereke volt. Egyetlen programra lehetett beállítani, bár több funkcióra is képes volt, mégis, egyszerre csakis egy dologra lehetett beprogramozni. Ha azt elvégezte, leállt, és nem csinált semmi mást. Elég buta kis alkalmatosság volt. Minden funkció után be kellett állítani az új feladat végrehajtására, vagy pedig egy kisebb armadát kellett foglalkoztatni belőlük. Ismert volt az egér droid flotta kifejezés, ahol a rengeteg MSE minden egyes egyede valami külön feladat végrehajtására volt programozva. Egy moduláris áramkör mátrix volt beépítve a fémhéj alá, és kívül a programpöckök változtatásával lehetett ezt módosítani. Ezek a funkciók egyszerűek voltak, olyasmit képzeljünk el, egér droid kísér rohamosztagosokat egy halálcsillag állomásrahogy takarítsd ezt össze, javítsd meg ezt, vagy azt, zárd be ezt, nyisd ki azt, vidd el ezt az üzenetet XY-nak, vezesd el ezeket a katonákat egy bizonyos helyre, stb. Persze ezek azért komplex feladatok, hisz például az utolsó parancs végrehajtásához bele kellett előbb táplálni az adott terület térképét, amin egy fajta GPS-ként navigált például rohamosztagos csapatokat például a Halálcsillag egyes területéről a kívánt területre. Pont emiatt, egyes egerekbe olyan adatok voltak eltárolva, amik fontosak lehettek, illetéktelen kezekbe nem kerülhettek, ezért az MSE droid veszély esetén vagy elmenekült, vagy kisütötte saját memóriáját, és processzorát, egyfajta önmegsemmisítésként elpusztítva a fontos adatokat önmagában.

Milliárdnyi mouse_droid_cwegérdroidot gyártottak, és széles körben reklámozták őket négyszáz szektorban, mint egy édes kis droidot. Fogytak is, de az emberek inkább csalatkoztak bennük. Mindig láb alatt voltak, és sokakat egy undorító élőlényre emlékeztetett. Az átlag emberek körében nem is igazán terjedt el. Inkább a szervek használták őket, és a hadsereg. Sok egér droidot használt például a Köztársasági hadsereg és a flotta a mouse droids on mustafarKlón Háborúk idején. Egyet láthatunk is a Clone Wars 5. évadjában, abban a részben, ahol egy pár droid túlélőt találnak Artúék azon az álcahajón, amit a Szeparatisták bombákkal raktak tele, és bele akarnak navigálni egy köztársasági állomásba, ahol rengeteg fontos személy gyülekezne. Maga a CIS is használta őket, láthatunk is egy kisebb Egér droid flottát szétrebbenni a mustafari szeparatista bázis folyosóin, ahol megijesztette őket a vészjóslóan közeledő Darth Vader, aki ezen jelenet után mészárolja le a tárgyalóteremben található összes CIS vezetőt.

Rebaxan Columni, a forgalmazásért, gyártásért felelős illető a végén már annyira meg szeretett volna szabadulni a legyártott milliónyi egér droidtól, hogy jóval ár alatt ajánlotta fel a készleteit a Klón Háborúk után létrejövő galaktikus Birodalomnak. Azok meg is vásárolták a készleteit, ám jóval ár alatt. A gyár ezért tönkrement, csődeljárás kezdődött ellene. A Birodalom pedig szétszórta a droidokat mindenfelé. Sok rombolón akár 100 egérdroid is dolgozott. Használatukat csak a gazdájuk kreativitása korlátozta. A Halál Csillagon is voltak egy csomó. A droidok ott főleg javító feladatokat kaptak, üzenetekkel futkároztak a hajókon, és bázisokon, valamint a mouse_droid_ep4rohamosztagosokat vezették a Hold méretű űrállomás területén, a beléjük táplált adatok alapján. Tekintve, hogy a gigászi létesítmény egyes részein a gárdisták sosem jártak, a droid egyfajta felvezetőként/navigációs rendszerként remek hasznot hajtott. Egyszer látunk is egy ilyen jelenetet, amikor a lázadók támadják a mouse_droid_chewbaccaHalálcsillagot, egy ilyen egér droid vezet egy osztagot arra a területre, ahol szükség lesz rájuk. Egy másikra pedig Csubi mordul rá egy folyosón, abban a részben, amikor Han és Luke birodalmi páncélban viszik a „fogoly” wookiet a börtönblokkba. A kis egér droid megijed, megfordul, és gyorsan eliszkol. A jelenet tetszhetett az óriási vukinak, aki egy jót kuncog az amúgy méltatlan diadalán az apró droid ellen. mouse_droid_konzol a jk2 játékbanAz egér droidnak van két kinyújtható karja is, hasonló, mint Artúnak. Ezeket azonban a filmekben sosem láttuk. A játékokban azonban ez fellelhető. Például a Jedi Outcastben, ahol Kyle Katarn egy ilyen kis egér droidot használ arra, hogy apró szervizalagutakban találja meg azokat a falikonzolokat, amiket átállítva nyit majd ki ajtókat, és szüntet meg veszélyforrásokat, hogy kalandjait folytathassa a birodalmi állomáson.
Vagy például találkozunk velük a Republic Commando játékban is. Mikor a Delta Commando behatol a mouse_droid_a republic commando játékbanProsecutor Köztársasági cirkálóba, és szervízalagutakban mászkálva jut el bizonyos helyekre, azokban az alagutakban időről-időre elmegy mellettük egy kis mouse droid. Egyúttal hadd hívjam fel a figyelmeteket arra, hogy a Prosecutor fedélzete, folyosói, de még ezen szervízalagútja is milyen zseniálisan hordozza magán a Régi Köztársasági Kalapácsfejű cirkálók (Old Republic Hammerhead class cruiserek) belső elrendezését, jellegzetességeit, szinte nosztalgiát érez az ember a KotOR-ból ismert Endar Spire, vagy a Harbinger fedélzetén megélt kalandok után.

Az egérdroidokat már több termék mellé is csomagolta a Hasbro. Az első kiadás még a ’99-es POTF sorozat Halálcsillag droidja mellett volt, ahol a fekete protokolldroid mellett találhattunk egy MSE droidot. Később a 2002-es PotJ R4-M9 asztrodroidja mellé tettek be egyet, szerintem totál ugyanazt, minden módosítás nélkül. Harmadjára a Halálcsillag csatacsomagba került be. Kimunkálása rendkívül primitív volt. Egy egyszerű fekete műanyag öntvény, belül üreges. A tetején levő csapok kimunkálatlanok, egy peremként lettek megvalósítva. A kerekei nem forognak. Színe nyers fekete, nem fémes. Az egész produktum üvöltve könyörgött egy kis customozásért. Átfestve kicsit fémesebb kinézetet kapott, nyilván a kerekei továbbra sem forognak, de mégis, szerintem picit látványosabb lett a munkám után, mint a gyári darab. A referencia fotón is lehet látni, hogy a droid teste fémes, és helyenként kopott. Ez nyilvánvalóan azért lehet rajta, mert néha szűk szervizalagutakba küldik, ahol a falhoz súrlódik, és helyenként lekopik. Az is látható, hogy a kerék nem egyszínű, mint az eredeti darabon volt, ezért és a tárcsát, és a kerékrészt két színnel festettem meg, mind két droidon picit másképp, hogy jól láthatóan egy MSE droid flotta 2 különböző darabját tudjam bemutatni. Elgondolkodtam a felső programozó tüskék kialakításán is, ami végülis bereszeléssel, befűrészeléssel könnyen megoldható lett volna, ám mivel a fenti képen, ahol hárman vannak, látható, hogy volt olyan is, amin EGYÁLTALÁN nincs csap, és volt olyan is, amin sok tüske van, ezért ezt a részt így hagytam, hisz erre nincs szabvány.

 

Tekintsétek meg custom egér droid figuráimat is!

 

Custom egér droid figurák elölről

egér_droid_custom_elölről


 

Custom mouse droid figurák jobbról

mouse_droid_custom_jobbról


 

Custom mse droid figurák balról

mse_droid_custom_balról


 

Custom egér droidok hátulról

egér_droidok_hátulról

 


Kereskedő droid, egér droid, asztroszerek, lásd a fenti Clone Wars jelenetben, saját anyagból.

custom vendor droid_elölről vendor_droid_cw
 


 

 

 


Köszönöm az érdeklődést, látogasd rendszeresen a CustomStarWars oldalt!

 A cikket írta: Rostás Norbert 2012. 06. 14. (a figura készülte évekkel azelőtt.)

 

egér droid

vissza a főoldalra főmenübe image map example