sandtrooperek a filmben

Rák droid

Filmben szereplő karakterek alapján készített Custom figurák

 

Rák droid custom figura és története

 

A Klón Háborúk idején sorban kerültek ki az újabbnál is újabb droidgépezetek a CIS futószalagjairól. Ilyen volt az crabdroid_clonewarsLM-432-es droid is. Ezen azonosítója alapján senki sem tudná, miről is van szó, de ha azt mondjuk, Rák droid, egyből minden Starwarsos ismeri ezt a remek kis lépegetőt. A crabdroid_alap_rákRák droid nevet nyilván nem a CIS ragasztotta rá, hanem mi emberek, hiszen a Star Wars univerzumában nem ismertek azok a tarisznyarákok, melyek valós fizikai jegyeit alkalmazták Lucas tervezői, dizájnerei, mint alapot, mikor kitalálták ezt a gépet. A CIS képviselői muckrackernek, azaz trágya-mászónak nevezte, ami azért valljuk be, nem egy fennkölt név. A rakdroid_klonokhaborujaklónok sem kímélték, ők pedig ganajtúrónak hívták. Azért nyilván mind a két névnek volt alapja, ugyanis a rákdroid képes volt mocsaras, képlékeny, valóban trágyaszerű terepen is mozogni, 6 lábával biztonságosan és gyorsan mászkálva a puha talajon is. Ám a lába nem csak ingoványon való közlekedésre tették alkalmassá; hanem bizony fegyvernek is remek volt. A gyalogságot eltiporta, feldöntötte, sőt, át is szúrta. Egy ilyen precedenst látunk a Clone Warsban is, mikor Anakinék szöknek a Citadellából (egy erősen őrzött Szeparatista börtönből) Even Piel mesterrel, az egyik klónt feldönti egy Rák, és páncélját átdöfi, rakdroid_atszurde egy átprogramozott droidot is minden probléma nélkül átszúr mellső lábával. S valóban, ezek a lábak igen élesek is voltak. Kapaszkodókörmeivel egyébként nem csak szúrni tudott, hanem szinte rákdroid_falmászásfüggőleges falon is képes volt felmászni, ezt is láthatjuk ugyanazokban a Piel kiszabadítós részekben, a sziklafalon is simán másznak fel ezek a Rák droidok. rakdroid_evenpielEven Piel mestert bekerítik a Rákok, és Ahsoka Tano segítségével győzi le őket végül. rakdroid_vs_anakinAnakin sem szerénykedik, ledarál egy Rákot, majd rendkívül lazán átlépked a "döglött" Rák tetemén, léptei alatt nyikorog a Rák, mint valami rozsdás bádoglemez. Na de visszatérve a Rák droid lábaihoz; még nincs vége a hasznuknak: ugyanezek a lábakba beépítettek egy vákuumos szivattyút is, mely segítségével képes volt bizonyos mocsaras részeket felszippantani, iszapos aljzatot, sarat, ezzel eltávolítva a ragacsos masszát a saját gyalogosaik elől a gyorsabb haladásuk miatt, vagy később ezt a sarat éppen ráspriccelve ellenséges egységek érzékelőszenzoraira „megvakítva” azokat. Ezen sárral kapcsolatos képességei alapján ragadt rá tehát a ganajtúró-trágyamászó név.

A gép azután került a futószalagokra, miután megalakult a CIS, és a sok csatlakozó rendszer tőkeereje lehetővé tette a Rák droidok tömeges gyártását. Ebben Palpatine is nagy szerepet vállalt, aki folyamatosan támogatta őket, manipulált Bankár Klános kölcsönökkel, szenátusi engedélyekkel, háttéralkukkal, lásd Clone Wars 6. évadjában is a Bankár klános érdekes részeket. crabdroidSzükség is volt az ott is látható sok mocskosságra, mert egyetlen Rák is brutálisan sokban került. Maga a tiszta NYERESÉG egyetlen Rák droidon 48000 credit volt! Akkor ha a nyereség ennyi, sejthetjük, mennyi lehetett az ár maga. De ezeket a képességeket, melyekkel a Rák droid rendelkezett, bizony meg kellett fizetni.

És akkor még nem beszéltünk a tűzerejéről. A Rák hasa alá került felszerelésre egy ikerágyú. Ez a sugárvető-pár képes volt sorozatlövésekre bizony elég gyorsan szórva a halált, vagy lassabb, célzott, de dupla tűzerejű lövésekre. Ebben segítette 3 villogó crabdroid_vs_utapau_clonefotoreceptora, mely a célzásért, látásért felelt. A háromból az egyik egy másodlagos receptor volt, tartalékegységként funkcionálva, direkt azért, mert a klónok előszeretettel „vakították” meg, kilőve a „szemét”, de a második szem képes volt ellátni az alap funkcióikat az első kilövése után is. Magát a testet egyébként erős duránium váz védte, vastag páncél, mely a hő ellen is védte, víz ellen is, és bizonyos tűzerőig a puskalövésektől is. Egyes veterán klónok az crabdroid_vs_utapaucloneUtapau után előszeretettel támadták a Rák droidot felülről, ráugorva a hátára felülről sorozva a fejrészt, vagy a hátpáncél vékonyabb részeit. Ezt a CIS észrevéve új fejlesztéseket eszközölt, megerősítette a Rák lábait, és olyan stabilizátorokat épített bele, melyek lehetővé tették, hogy a Rák felegyenesedjen hátsó lábaira állva, és lerázza magáról a klónt, mint egy vad musztáng, nem tűrve meg a hátán sem a nyerget, sem a lovast. Na persze ez azért nem volt olyan könnyű a klónoknak sem, hisz előbb a közelébe kellett férkőzni, hogy rá tudjanak lépni a hátára, és azért egy csata hevében megközelíteni egy, vagy több Rákot nem volt egy életbiztosítás. De egy fölső platformról mondjuk valóban rá lehetett ugrani a hátára, vagy egy figyelemelterelő hadmozdulat után oldalról, vagy hátulról. Egyébként ebben Jar Jar Binks jobb, mint akár az Utapau klón veteránok, mert a gungan a Rák droid 2-3 mellsőláb-szúrása elől is sikeresen elugrott, a sortűz elől ládák mögé pattant, majd véletlenül, de felfedezte a hátára ugrást is! :) rakdroid_jarjarJar Jar vicces, ösztönös kis lény, ma mikor ezt a screenshotot kerestem, végigmosolyogtam a részt miatta. A Rák ilyen "fifikás" ellenféllel eddig nem találkozott, joggal sejthette, hogy Jar Jar bizonyára egy elit egység, végül utolsó megoldásként a legbiztosabb módját választja ennek a "brutálisan profi" ellenfélnek a lerázására, új programja szerint felágaskodik hátsó lábaira, hogy megszabaduljon Jar Jartól, aki a farokrészére lép, a Rák stabilizátorai nem tudják egyensúlyozni ezt, és bezuhan a Rodiai mocsárba.

A utapau_hangarRák droid a filmek közül csak az Epizód 3-ban jelent meg, és pillanatai voltak csak sajnos. Mint ahogy az illusztrációs anyagok összetételéből is látszik, a Clone Wars-ban jelenléte sokkal szignifikánsabb, sok részben is szerepel. A Sith-ek Bosszújában alapvetően utapau_csata_rakdroidUtapauhoz köthető; előbb az utapaui hangárba özönlenek be, amikor Cody klónjai megérkeznek Kenobi mester segítségére, majd később a bolygófelszínen is megütköznek az utapaui klónok és a Rák droidok.

A Szeparatista vezetők lemészárlása és a 66os parancs után Darth Sidious leállíttatta a droidhadsereg gyártását, így a Rák droidok is kikapcsolásra kerültek. Gyakorlatilag egy „telefonjába” került, holografikus kapcsolatot létesített a Szeparatistákkal, utasította őket, hogy azonnal állítsák le a gyártást, és ennyi. Ebből is látszik, Palpatine bármikor véget vethetett volna a háborúnak, ha akarta volna. Évtizedekkel a Klón háborúk után viszont reaktiváltatta immár Császárként a Rákokat, és nyomokban a Birodalom fel is használta őket egyes források szerint főleg felderítő-, és őrző küldetések során.

 

A droid fején volt 4 antenna is, ezek a vezérlését segítették, illetve a kommunikációját például a többi egységgel. Ezek az antennák a játék Rákról egy az egyben lemaradtak például, viszont alá került egy ormótlan kilőhető töltettel rendelkező óriási ágyú, melyek együttese eléggé gyerekjátékszerűvé silányították ezt a remek kis CIS egységet. (Ezért is customoztam magamnak egyet.) Ezek a csápszerű antennák még jobban megerősítették az élőlényszerű kinézetét, mely rákdroid_képes enciklopédiasok CIS gépre alaptételként volt igaz, miszerint teljesen hasonlít valamilyen állatra, élőlényre. De azért az is durva, mert szemeket csináltak rá oldalra, viszont fotoreceptorokat egyet sem. A festése is nyers, műanyagszínű volt. A Rák droid üvöltve könyörgött egy kis customozásért. Én festés-kopás dizájn téren a Star Wars Epizód 3, A Sith-ek Bosszúja Képes Enciklopédia képét vettem referenciának, és azt próbáltam reprodukálni, még a kopásokat, égésnyomokat, elszíneződéseket is oda festettem, ahol azon volt, remélem elnyeri a tetszéseteket.

 
 

 

Tekintsétek meg custom Rák droid figurámat is!

 

Eredeti Hasbros és a custom Rák droidok elölről

rák_droid_eredeti_elölről  rák_droid_custom_elölről rák_droid_custom_elölről

 


 

Eredeti Hasbros és a custom Rák droidok oldalról

rák_droid_eredeti_oldalról  rák_droid_custom_jobbról rák_droid_custom_jobbról

 


Eredeti Hasbros és a custom Rák droidok felülről/hátulról

rák_droid_eredeti_föntről  rák_droid_custom_föntről rák_droid_custom_hátulról

 Köszönöm az érdeklődést, látogasd rendszeresen a CustomStarWars oldalt!

 A cikket írta: Rostás Norbert 2014. 06. 20. (a figura készülte évekkel azelőtt.)

 

rák droid

vissza a főoldalra főmenübe image map example