birodalmi lépegetők a force commanderben

Hover transport pilóta

Force Commander

 

Ezúttal a Force Commander játékból ismert Hover transport nevű járművet mutatom be nektek, a pilótájával együtt. Egyébként a Hover transport nem csak a Force Commanderben jelenik meg - találkozhatunk vele ha jól tudom az Empire at War-ban is, és a hover_transport_jedi_academyJedi Academy Tatooine pályáján is, de LEGELŐSZÖR (mint oly sok minden más is) a Force Commanderben bukkant fel. Az itt látható Jedi Academy illusztráción direkt egy rohamosztagossal játszom, hogy korban megfelelő legyen a karakter, ha már lázadó katona nincs, egy gárdista is megteszi. Olyan, mintha a rohamosztagos most fedezte volna fel az udvaron maradt Hover szállító járművet, melyből a lázadók (Chewbacca, Jaden Korr, és Kyle Katarn) éppen bementek volna a kantinba nyomozni egy esetet. Nézzük csak meg közelebbről, mi is ez a jármű!

A Hover transport egy érdekes formájú, teknősre hasonlító gyalogosokat szállító lázadó jármű. A hover angol szó, jelentése lebegni, lebegés. Ez máris utal arra, hogy a jármű a föld fölött lebegve közlekedik, antigravitációs működési elv alapján, mint Luke Skywalker siklója, vagy épp a Kereskedelmi Szövetség harci járműveinek többsége. (AAT, STAP, droid szállító Assault Mech.) A jármű nem (csak) eme funkciója miatt kapta a nevét, hanem egyúttal azt is jelzi, hogy feltalálója egy Hover nevű lázadó mérnök volt. A jármű majdnem minden terepen kitűnően alkalmazható, homokos talajon, szárazon és vízen, de még láván is. Egyedül a hegyre nem lehet vele felmenni, így a játékban is nagy szintkülönbségek, és hegygerincek állják csak útját.

hover_transport_bunkerA gép igen fordulékony, és nagyon gyors! Ezt a előnyét kitűnően ki lehet használni a játékban többféle módon is. Először is, a meccs elején minden fél nagy sietve elindul a szélrózsa minden irányába, hogy bunkereket foglaljon el, hiszen eleinte a leggyorsabb bevételi forrást azok birtoklása jelenti. Gyalogszerrel elég soká tart, mire az ember eljut a pálya távolabbi pontjaira, hogy elfoglaljon egy bunkert, tehát megfontolandó, hogy 4 gyalogos áráért, 200 pénzért vegyünk egy Hover transportot, tegyünk bele 6 gyalogost, és uzsgyi, gyorsan szállítsuk el őket 3 bunkerhez. (Egy bunkerbe 2 ember fér.) Garantált, hogy mire a többiek gyalogoson odacammognak, mi már haza is értünk a kiürült Hover szállító járművel, hogy felvegyük a következő 6 embert. Szállítsuk őket a még üres bunkerekhez, vagy foglaljuk vele vissza azokat, melyeket a gép esetleg megszerzett, és máris megteremtettük a gyors, és sikeres játék alapjait. Ez a játékkezdet sok pénzt hoz, ami miatt gyorsabban fogunk erős gépekhez, tankokhoz, légierőhöz, tornyokhoz jutni, ezzel be lehet rendezkedni egy hosszabb, és sikeresebb játékra, és jól agyon lehet majd verni az elmaradott gyalogos ellenfeleket hiper-szuper gépeinkkel.

A "rush-olók", azaz az ellenfelet korán lerohanók is nagyon kedvelik ezt a jó kis transport járművet. El lehet a "kertek alatt", azaz sunyiban szállítani az ellenfél jó esetben üresen maradt Városközpontjához 6 embert, és gyorsan elfoglalni azt. Mivel a legtöbben a játék elején minden emberükkel rohannak a bunkerekhez, nagy eséllyel üresen fog állni a command center, de 6 ember biztosan nem lesz benne. Ha elfoglaljuk a Városközpontot, elindul egy óra hover_transport_rushvisszafelé, ami alatt az ellenfélnek vissza kell foglalnia a fő épületét. Ha azt nem teszi meg, mire ez a cikkekre osztott óra nullához ér, az épületet az automatikus önmegsemmisítő felrobbantja, hogy ne jusson az ellenség kezére. (Ajánlott ezért az embereinket a robbanás előtt kiszedni az ellenfél Command Centeréből.) Nagyon komoly összegért, 1000 pénzért lehet rendelni egy új Command Centert, ami még később is brutál összeg, 2 tank ára, tehát valószínűtlen, hogy lesz a meccs elején 1000 pénze az ellenfelünknek, ha nincs, akkor vége van, mint a botnak, nem tud utánpótlást rendelni, abból az egy-két bunkerből, amit addigra elfoglalt, soha nem jön össze neki 1000 pénz, simán kifüstöljük őket, és pontot teszünk az i-re, befejezve a szenvedését, és a játékot. Én speciel nem szeretem ezt a villám játékot, minek ül le az ember játszani, ha 5 perc után vége? Kezdjem újból megint? Elég értelmetlen, sokkal jobb egy komoly kihívást jelentő meccs, egy szórakoztató, gigászi derbi. Ezért és sokszor nem foglalok el egy bunkert sem, átengedem az ellenfélnek, hogy jól felerősödjön, majd apránként kereked felül rajta, az sokkal élvezetesebb. Mondjuk nehezebb is, de sokkal nagyobb az öröm egy ilyen győzelem után.

Ismét egy másik módszert javaslok a Hover transport kitűnő használati lehetőségei közül. A járművel remekül lehet ellenséges tornyokat elfoglalni! Gyalogosan a közelükbe sem érhetünk, lekaszálnak bennünket a gyalogsági tornyok. Ezt kitrükközhetjük, ha villámgyorsan a torony tövéhez szállítunk 6 embert a transzport járművel, és OTT tesszük ki őket, mert akkor csak bepattannak a toronyba, és ha embereink lelövik a torony 2 kezelőjét, átveszik felett a hatalmat! Erre a sima lázadó katonák alkalmatlanok, 2 birodalmi rohamosztagos simán lelő két rebel fleet troopert. Ezért kelleni fog még két gyalogos, de annyi időnk nincs, mert addigra a Hover transportot felrobbantják kint a tornyok. Kitenni meg nem érdemes a benne ülő tartalékosainkat, mert akkor azokat mészárolják le. A Heavy trooperek jobb alternatívát jelentenek, bár ők 75 pénzbe kerülnek, de erősebbek. A legkomolyabb, brutálisan jó gyalogosok az infiltratorok, igaz ők 2,5 lázadó gyalogos árába kerülnek, 125 pénzbe, de megérik a pénzüket, mert bárkit, bármilyen körülmények között ilyen behatolásos akciók során szinte veszteségek nélkül likvidálnak. De hát erre is vannak kiképezve, profi behatolók. Simán levernek egy lépegetőben elraktározható 6 birodalmi gyalogost is, és átveszik az uralmat a lépegető felett, tehát egy torony elfoglalása meg sem kottyan nekik. hover_transport_turretBár a Hover transport páncélozott, de sok tüzet nem bír ki, ezért gyorsan küldjünk be 2 infiltratort a kiszemelt toronyba, ezek a srácok félig fognak megsérülni, és letarolnak bent mindenkit. Akár ilyen pofátlanul, az ellenfél városközpontja mellett, egy GYALOGOS ELLENI tornyot is simán el fognak foglalni! Az illusztráción kombináltam nektek ezeket az idáig megemlített módszereket, elfoglaltam a pályán az összes bunkert, elfoglaltam a gép 2 tornyát, (a másik kicsit balrább, a hegygerinc alatt található négyszög.) És már érkezik a közben impozánsra duzzadt csapásmérő egységem északról, Hover AA tankok, proton tankok, gyalogosok, és már van légierőm is, belátható, a gép nem túl sokáig fogja bírni...

Ne feledjétek, a Hover transport taktikai csapatszállító jármű! Lézerfegyverzete minimális önvédelemre alkalmas csak, feladata nem a harc, hanem az egység gyors célba juttatása! Ezzel nem hősködni kell, hanem csendben, és gyorsan kerülő manőverek után a példánkban délről érkezni az ellenfél városközpontjához, míg a csapásmérő osztag fent északon leköti a figyelmüket!

A Hover transport pilótája SOHA nem száll ki a járművéből a játék alatt, és soha nem avatkozik harcba. Nem militáris, hanem kisegítő személyről van szó, ezért fegyvert sem adtam a kezébe. Ő csak embereket szállít, olyan mint egy sofőr, ha a jármű felrobban, ő is meghal benne. Nem segít a katonáinknak a szárazföldi harcban, ő egyfajta katonai szolgálatos, mint egy tábori lelkész, vagy a szakács, esetleg az ápolónők. Ezért mint a NATO rendfenntartóknak, neki is adtam egy megkülönböztető jelzést, nem kéksapkás, hanem "kék szalagos" lett. Sildessapkája zárt, álla alatt megköthető. Szemüvege és a sild védi a napsütéstől, hogy mindig lásson. Tűzálló overallt visel. Zsebeiben egy-két kisebb alkatrész van, amivel kisebb sérüléseket képes belülről is megjavítani, ezt szimbolizálja, hogy a jármű pajzsa újratermelődik a játék alatt. Mikor a járműre kattintunk, a pilóta a monitoron bejelentkezik, és a parancsainkat várja. Kedvelem, ezért is örültem nagyon, mikor egy boltban megláttam egy HOVER szállító alkalmatosságot, tekintsétek meg a mindennapi Hover Transzportomat. Ott áll előtte a figura is, de ő is meglepődött picit. Ezt hogy fogja vezetni? :-)

 

Tekintsétek meg a Custom Hover transport pilóta figurámat!

 

Custom Hover Transport pilóta elölről

hover_transport_pilota


 

Custom Hover Transport pilóta hátulról

hovertransport_pilota_hatulrol


 

Custom Hover Transport pilóta figura oldalról (lázadó jellel, kék "pilot" karszalaggal)

hovertrans_side hovertransport_pilot


 

Köszönöm a figyelmet, gyertek vissza mielőbb!

 

A cikket írta: Rostás Norbert 2008. 07. 04. (a figura készülte évekkel azelőtt.)

 

force commander lázadó

vissza a főoldalra főmenübe image map example