birodalmi lépegetők a force commanderben

Y-wing pilóta

Force Commander

 

A Y-wingek azaz Ipszilon szárnyúak a Star Wars univerzum képzeletbeli Lázadó és Köztársasági bombázó gépei. Láthattuk őket a Star Wars Episode IV: Új Reményben az első Halálcsillag melletti űrcsatában, majd a Star Wars Episode V: A Birodalom Visszavágban, mikor lázadó gépek húznak el az ablakon át az űrbe kinéző sérült Luke Skywalker előtt, Y-wing bombázó Y-wing pilótával és egy R5 asztromechanikai droiddalmajd a Star Wars Episode VI: Jedi Visszatérben, a második Halálcsillag ostromakor. Valamint láthattunk ilyen gépeket az új animációs Clone Wars filmsorozat harmadik epizódjában, és számos Kiterjesztett Univerzumot bemutató könyvben, képregényben, és egy csomó számítógépes játékban. A Hasbro is kiadott egy hatalmas Y-wing bombázót a Y-wing pilótájával, és egy R5-ös asztromechanikai droiddal.

micro ywing bomberAz Y-szárnyúak mindig úgy vannak ábrázolva, mint egy erős, ám lassú bombázó fajta. Először az első Halálcsillag melletti űrcsatában láthattuk őket, amikor az Y-wingek kapják azt a feladatot, robbantsák fel a Halálcsillagot a Yavini csatában. A Lázadó hadvezetés azt találták ki, hogy ezek az erőteljes bombázók fogják megtámadni a Halálcsillag leggyengébb pontját, míg Luke Skywalker és a többi X-wing pilótaywing_arany_vezér_dutch_vander el fogják terelni a védők figyelmét kint az űrben. Dutch Vander (a Gold Leader azaz Arany Vezér) Y-wing repülőjével már több lázadó küldetésben vett részt a Yavini csatát megelőzően is az Arany Osztag vezéreként. A Yavini csatában ezért ő vezette azt az első csapásmérő osztagot, akik beröpültek a Halálcsillag árkába. Dutch Vander volt az ék alakzat első gépében, őt követte szorosan az Arany Kettes, és az Arany Ötös gép, akik fedezték őt hátulról az ellenséges támadó gépek tűzétől. Ez egy taktika volt, a Y-wingeknek rendkívül erős elhárító pajzsuk van, melyet a gép ywing_goldhátuljára lehet koncentrálni, így az erős védelmet nyújthat a hátulról érkező ellenséges tűztől. Az Arany Vezér egy szoros formációt választott, a fedező pilótáknak rá kellett tapadniuk Ipszilon szárnyújára, és "saját testükkel" kellett védeni a vezér gépét. Ez egy tipikus birodalmi taktika volt, ám a Tie vadászoknak sokkal gyorsabb a támadó sebessége, így azok könnyebben alkalmazzák ezt a taktikát, mint a lomha Y-wingek. Arany Ötös szerint ez a taktika elhibázott volt. Úgy is lett. Ahogy az Arany Vezér megpróbált célratartani, és szétbombázni a kijelölt célt, mögéjük érkezett Darth Vader és Tie csapata, és miután lelőtték a két hátsó Y-winget, leszedték a védelem nélkül maradó Dutch Vandert is. Erős Y-szárnyú gépei nélkül a lázadóknak meg kellett változtatni a taktikájukat, beküldve a gyors, de gyenge páncélzatú X-szárnyú gépeiket az árokba, melyeket mindet elveszettek, mígnem Luke Skywalkernek sikerült két proton torpedójával felrobbantania a rettegett birodalmi harci űrállomást.

A Kiterjesztett Univerzum több fajta Y-wing variációt is megemlít, mert van az egy üléses verzió, és a két üléses (egy pilóta, egy tüzér) variáció, valamint a "Longprobe" típusú felderítő Y-szárnyú gépek. A Y-wing egy játszható, úgy értem repülhető gép a ezen a képen látható maga a pilóta és a ywing erős pajzsaLucasArts-os X-Wing, Battlefront II, és Rogue Squadron játékokban, valamint használhatjuk őket, (de nem beléjük ülve) a Force Commander, Galactic Battlegrounds, és az Empire at War stratégiai játékokban. A Force Commanderben 300 Command pont az ára egy ilyen Y-wingnek, de megéri az árát. Nagyon erősek, tekintsétek meg a screenshoton, a gép életének HÁROMSZOROSA (!!) a védőpajzs, melyet először le kell lőni róla, hogy a gép "életét" elkezdhessük leamortizálni, ám a pajzs regenerálódik, tehát ha egy ideig el tud bújni, vagy visszavonul, az asztromech robot szép lassan megjavítja a pajzsot, ami ismét visszatöltődik a maximumra! A Y-wingek ráadásul nagyon pusztító Proton bombákat szórnak mindenfajta ellenséges egységre. Ahogy a játékbeli fekete Y-wing pilóta (lásd az előző a screenshoton alul) mondja kedvenc frázisom szerint, "kirázom a kavicsokat a csizmámból, Uram". Elképzeltem egy embert, aki rázogatja a lábát, rugdos, hogy megszabaduljon a cipőjébe került kavicstól, ám ezúttal nem kavicsok, hanem sűrű kék proton ywing_ioncannon_atat_infiltratorbombák fognak hullani. :-) Ráadásul a Force Commanderes Y-wingeknek van egy brutális Ion ágyúja is, mely a gép másodlagos tüzét képezik. Ezt az ionhálót "rá tudja teríteni" egy lépegetőre, lebénítva az AT-AT lépegetőt, akár egyetlen sikeres lövéssel is. A birodalmi lépegető nem fog tudni menni, lőni, mozogni, míg az ion ágyú hatása el nem múlik. Ám ezalatt mi ki tudjuk iktatni a lépegetőt kísérő többi egységet, majd szépen alá állhatunk egy infiltrator csapattal, és miután a hatás elmúlik, behatolhatunk a lépegetőbe, lelőve a pilótáit átvehetjük az uralmat felette, és voila, máris van egy AT-AT birodalmi lépegetőnk. Ez egy bevett stratégia, ami majdnem mindig sikeresen be fog jönni.


a Star Wars Galactic Battlegroundsban a légi támaszponton lehet Y-wingeket gyártaniA Star Wars Galactic Battlegrounds-ban a légi támaszponton lehet Y-wingeket gyártani. Ezek remek távolsági bombázó egységek, nagyon hatásosak épületek, falak, és power core-ok szétbombázásában, de jól megállják a helyüket másfajta ellenséges harci egységek ellen is. Kétszer is tovább fogjuk tudni őket fejleszteni, a kezdeti pici és gyenge Y-wing könnyűbombázóból hamarosan tekintélyt parancsoló kifejlesztett távolsági Y-wing nehéz bombázót csinálhatunk. Pajzsozhatjuk őket, ütőképesebbé tehetjük őket, pontosabbakká, és pusztítóbbá fejleszthetjük bombáikat, sőt, lecsökkenthetjük gyártási idejüket, és előállítási költségüket is!

A Battlefront 2 játékban pedig végre megjelent a Y-wing bombázók hátsó ülésében a másodpilóta, vagy talán nevezhetjük tüzérnek, aki a lézer ágyút kezeli. Ez biztosítja azt a további előnyt, ami még a Force Commander és a Galactic Battlegrounds egy üléses bombázóiból hiányzott, azaz míg ők nem tudták megvédeni magukat ellenséges légiegységek ellen, ezúttal már tudunk védekezni a vadászok ellen. A régi változatokat támogatni kellett légi kísérettel, vadászrepülőkkel, vagy lentről a földről anti-air mobilokkal (légvédelmi ütegekkel) vagy légvédelmi rakétákkal felszerelt gyalogosokkal. A BF2-ben eldönthetjük, melyik pilótával legyünk. Az elöl ülő vezeti magát a Y-wing repülőt, ő dönti el, merre szálljunk, és és dobja ki a bombákat is a célra. A másodpilóta ül a hátsó ülésben, ő kezeli a lézer ágyút, mely minimális védekező potenciált jelent az ellenséges vadászok ellen. Ám mégis, ezzel az újítással már a Y-wing egy igen ütőképes légi egység, mellyel már egy vadász és egy bombázó legideálisabb keverékeként Y-winggel szétbombázhatjuk a turbó lézereket és fregattokat istudunk vele masszív csapást mérni az ellenfélre, ezért én majdnem mindig Ipszilon szárnyúval repülök, mikor a BF2 játékot játszom. Pajzsai miatt kétszer nagyobb biztonságot és erőt élvezhetünk, mintha vadásszal repülnénk, és proton bombáival el tudjuk pusztítani még az ellenséges cirkálókat is. Ha ezek a kilőtt bombák a screenshoton eltalálják ezt a Victory osztályú Birodalmi fregattot, az fel fog robbanni, hisz már alig "él", cafatokra bombáztam, mondjuk az én baloldali hajtóművemet ők is szétlőtték, de sebaj, mert az R5 droid képes lesz rövidesen megjavítani, sőt a pilóták is tudnak bent javításokat végezni, bf2_ywing_pilot_fusion_cutterám ehhez beszállás előtt pisztoly helyett hegesztő pákát tartsunk a kezünkben! Viszont egyetlen Y-winggel sikerült rögtön a meccs elején szétbombázni mind a két óriás ágyút a Csillagrombolón, lelőni a három turbó lézert a fregattról, és rövidesen felrobban a Victory fregatt is, ezzel a körülbelül 30 fős legénységét elpusztítva jelentős előnyhöz fogjuk juttatni a csapatunkat. Sőt, a Y-winggel még a birodalmi csillagrombolók létfontosságú részeit is tönkrebombázhatjuk, mint például a hajtóműveket, a hidat, az életfenntartó rendszereket, és még több fontos hajórészt.

ywing tervrajzColin Cantwell az Industrial Light & Magic's tervezője, aki a saga TIE vadászait is tervezte eredetileg a Y-wingeket olyannak álmodta meg, hogy a tüzér egy nagy üvegbura alatt üljön, mint a második világháborús gépeknél. Ennek ellenére a tervezett kupola a filmekből valamiért kimaradt. Idáig! Mert az új Clone Wars animációs film harmadik epizódjában a tüzérkupolás két üléses Y-wing koncepciója megvalósult! Létrehozták a Y-wing bombázók ősét, melyet a Köztársaság erői használtak a Klón Háborúk idején!

A Clone ywing_shadow squadron és plo koonWars animációs film harmadik epizódjában egy Shadow Squadron (Árnyék Hadosztály) nevű Y-szárnyú osztagnak kellett megtámadnia a Malevolence-t, General Grievous zászlóshajóját. Anakin Skywalker vezette a küldetést, tüzére Ahsoka Tano volt a torony kupolában, a "vadász kíséretet" pedig Plo Koon Jedi Mester biztosította. Sietniük kellett, hogy még időben odaérjenek egy gyógyászati űrállomáshoz, ahol a sérült klónokat kezelték. Grievous és Dooku azt találta ki, hogy megtámadják ezt a űrkórházat, hogy kivégezve a sérült klónokat hatalmas csapást mérjenek a Köztársaságra. Anakinnak ezért egy rövidebb utat kellett választania, és át kellett ywing_clone bombázórepülniük egy "Balmorra Run" nevű veszélyes hiperűr nyomvonalon, mely amellett, hogy egy kalóz útvonal volt ráadásul nyüzsgött a nebulában élő óriási állatoktól, a "Nebray manta" nevű rája-bálna keveréknek kinéző lényektől. A Shadow Squadron átjutott a "Balmorra Rohamon", de nagy veszteségeket szenvedett Grievous tábornok keselyű droidjaival folytatott űrcsatában, nem is beszélve arról hogy a Malevolence veszélyes ion ágyúja lebénított pár Y-winget, többek között "Gyufaszálat" és "Tag"-et, akiket elkapott a sugár, és könnyű prédájává tette volna őket a Malevolence turbólézer tüzének, ha nem ütköznek egymásnak. A Y-szárnyú osztag végezetül diadalmaskodott, Gyufaszál ywing_clone pilótamiután sikeresen szétbombázták az ion fegyvert erős proton bombáikkal. Nekem nagyon tetszett ez az új klón sisak, és annak ellenére, hogy ők nem az eredeti Force Commander Y-wing pilóták, akik a cikket ihlették, mégis megemlítettem, és bemutatom ezeket a klón Y-wing pilótákat, hiszen őket tekinthetjük az eredeti lázadó Y-wing pilóták elődjeinek.

 

Hallgassatok meg néhány érdekes kommentet és bejelentkezést a Force Commander játék fekete Y-wing pilótájának előadásában!

All set for liftoff (Minden készen áll a felszálláshoz)

Changes course to intercept (Röppályát módosítom, és elkapom!)

Flight systems engaged (Repülési rendszer elindítva)

Go ahead Sir (Hallgatom, uram)

Y-wing here (Y-wing jelentkezik)

I should be there any moment now Mostmár pillanatokon belül megérkezek a célhoz

Kicking the dust from my boots Sir (Kirázom a kavicsokat a csizmámból uram)

My pleasure (Kész örömmel)

Navicomputer programmed (A navigációs computer beprogramozva)

Starting my run (Rámegyek, lerohanom)

Targeting ion cannon (Célzok az ion ágyúval)

That's a copy (Vettem)

Roger that (Értettem)

Wing reporting in (Ipszilon jelentkezik)

ÉS NÉHÁNY ÉRDEKESSÉG A GALACTIC BATTLEGROUNDS NŐI Y-WING PILÓTÁJÁTÓL

All systems at full power (Minden rendszer teljes kapacitással működik)

Computers locked (Célzócomputer célon)

Goldwing reporting in (Aranyszárny jelentkezik)

Y-wing ready for attack run (Y-wing támadásra kész)

Your orders Gold leader? (Mi a parancsa Arany Vezér?)

 

Tekintsétek meg a custom Y-wing pilóta figurámat is!

 

custom Y-wing pilóta figura elölről

custom ywing_pilota


 

custom Y-wing pilóta figura hátulról

custom y_wing_pilóta hátulról


 

custom Y-wing pilóta figura két oldalról

custom y_wing_pilóta oldalról custom y_wing_pilóta jobboldalról


(A figura jobb oldalról készített fotójánál azt hihetitek esetleg, hogy a pilótának nagy kerek gülü szemeket festettem, de nem így van. A figura feje egy Lando Calrissian fejből lett készítve, a szemet nem kellett tehát festeni. A sisakplexire festett fénytörések okozzák azt a látszatot, hogy nagy szeme lett. J )

Köszönöm a megtisztelő figyelmet, gyere vissza ismét a CustomStarWarsra hamar!

 

A cikket írta: Rostás Norbert 2009. 01. 12. (a figura készülte évekkel azelőtt.)

 

force commander lázadó

vissza a főoldalra főmenübe image map example