holokron_anakin


Custom intro

Mi is az a customozás?

 

Talán sokan hallottátok már azt a szóösszetételt, hogy "custom figura". A rajongók egy része tudja, miről van szó, ám az emberek egy másik része tanácstalan, még a szót sem hallotta. Ezért született ez a cikk, ezért "nyertem ki nektek a Holokronból ezeket az információkat". Egy terjedő jelenségről van szó, főleg külföldön hódít, de Magyarországon is "elkapott" a customozás "vonósugara" pár embert. Miről is van szó? Az angol szó egyedi igényre utal, olyan dologra, amit valaki saját maga szab testre, átalakít, azért, hogy létrehozzon valami újat. Ezek alapján tehát a custom figura egyedi igény alapján, saját kezünk által elkészített, átalakított, különleges, emiatt értékesnek mondható figura. A cikkben meg kívánom világítani ennek a jelenségnek egyes komponenseit.


"Koppintás", azaz üzleti célú reprodukció

A tevékenység külföldön már nem új keletű. Egyes rajongókban felmerült az igény olyan figurák, termékek iránt, amelyeket a boltban nem tudtak megvásárolni. Nem (csak) azért, mert nem volt rá pénzük, hiszen azért lássuk be, külföldi gyűjtőtársaink jóval tehetősebbek, mint mi. Hanem bizony például azért, mert az adott termék ritka, kis példányszámban adták ki, és nehéz hozzájutni. Vagy azért, mert olyan új, hogy még csak hallani lehet róla, hogy rövidesen kiadják, de valakiknek már nagyon kellene. Ezekre az igényekre egy iparág települt, akik borsos áron "szereznek" nekünk bármit, akár jóval a hivatalos megjelenés előtt is, némi felárért. Példának említhetünk olyan figurákat, amik az Epizód 3-ban voltak láthatóak, de még mielőtt hivatalosan kiadták volna őket, már repro_vintage_fegyverekelkészítették, és árulták a Neten bizonyos egyének. Vagy ott vannak például a régebbi epizódok hiánykarakterei is, vagy netán régi vintage figurák elveszett fegyvereinek repró utánkiadásai, melyeket műgyantából öntenek ki, és lefestenek, hogy eredetinek tűnjön, és értékesítik.


Rajongói tevékenység

Azonban ha magunk számára, rajongóként csinálunk meg egy figurát, szemmel láthatólag alacsonyabb minőségben, mint a gyártó, saját gyönyörűségünkre, az már rajongói aktivitás. A Star Wars rajongók egy része azért kezdett el customozni, mert egy adott figurát ugyan meg tudott volna vásárolni, ám túlzottnak tartotta az árát, és bár megvehette volna, inkább úgy döntött, elkészíti magának. Ha arra gondolunk, hogy például a shadow_stormtrooper custom figuraShadow Stormtrooper milyen horrorisztikus árú termék, mégis egy egyszerű fekete rohamosztagos, sokakban joggal merülhet fel a kérdés, Márkus László híres foteles jelenete után szabadon, hogy "mi került ezen a gárdistán 6-7000 forintba?!" (Legalábbis, mikor én arra kényszerültem, hogy megcsináljam magamnak, a kereskedők ennyiért árusították.) Adta magát a megoldás, venni kell egy "sima" fehér rohamosztagost, és be kell festeni feketére! Sok oka lehet annak, ha valaki úgy dönt, inkább maga készít el egy figurát. A fent említett anyagi megfontolásban abszolút logikus, hogy költségkímélőbb az egyén számára, ha saját maga készíti el a figurát, mint hogy a boltba hagyja a fele fizetését. Persze lehet más oka is a custom figurakészítésnek, nézzük meg, hogy esetleg mi még.

Önkifejezés

Vannak igazán profinak mondható, művészi munkák. Ezeket, vagy legalábbis egy részüket a tulajdonosuk megosztja a nagyérdeművel. Való igaz, a saját gyönyörűségen kívül nem árt, ha másokra is gondolunk, és megosztjuk újdonságainkat a többi Starwarsos társunkkal, hiszen sok rajongó szeretettel, és élvezettel tekintené meg egy ügyes kezű, és ötletes "customozó" gyűjteményét. Sokan pont azért kezdik el a figurakészítést, mert láttak egy pozitív példát, egy szép gyűjteményt, vagy egy igényes munkát. Az Interneten működnek olyan custom oldalak, melyek hivatásuknak tekintik a rajongói alkotások bemutatását, és népszerűsítését. Példaként említhető a Rebel Scum atyja, Dan Curto másik projectje, a Custom Alliance, azaz a "kusztomizálók" szövetsége. (Ezt az oldalt azóta ha jól tudom kivásárolták alóla, és más üzemelteti.) Itt a saját készítésű otthon gyártott figurák kapnak megfelelő teret, hogy a szélesebb nyilvánossághoz hozzájutva ötleteket ébreszthessenek másokban világszerte, és el tudjanak jutni olyan rajongókhoz is, akiknek nem olyan jó a kézügyessége, de szívesen megnézik mások munkáit. Nem csinálok belőle titkot, ott sem mindenkinek jó a kézügyessége azok között, akik kiállítják cuccaikat, van pár igen szerény képességű kiállító is, de sok szép munkával is találkozunk. Előbbiekben a próbálkozást kell értékelni, utóbbiak pedig még sok profi modellező elismerését is kivívják!

Hiányágazatra gyártás

Sajnos ez a legszomorúbb, és a legégetőbb oka - ugyanakkor problémája is - a customozásnak. Ugyanis sok rajongó kényszerűségből kezdi el a figuragyártást. Ugyanis évek telnek el, és nem adják ki kedvenceit, nem jelennek meg hivatalos, igényes, boltban megvehető vágyott karakterei. Ezek közül a legfájóbb, hogy a Star Wars videójátékok karakterei nem kerülnek, vagy idáig legalábbis nem túl sűrűn a boltok polcaira. Pedig igen karaktergazdag környezetről van szó! Rengeteg remek katonai fegyvernem, sok igényes kidolgozású lény, és robot, sok pozitív-, és rengeteg negatív hőse megannyi játéknak pang, nem kerül kiadásra, és megy feledésbe. Pedig a gamerek tábora igen népes, és nagy felvevő piacot jelentene! Minden játék kapcsán, főleg az újak megjelenése után, ki lehetne használni a Hasbronak a játék által keltett hangulatot, és ezrével lehetne értékesíteni a játékkaraktereket.

Persze én magam is ismerek olyan gyűjtő(ke)t, aki inkább a képregényeket szereti, és az ott felbukkanó karaktereket szeretné(k) megörökíteni, hogy a kétdimenziós karakter kilépve a papír fogságából testet ölthessen a 3D-ben is. Rengeteg jó Jedi ötlet (wookie jedi, "Ishi Tib" jedi, trandoshan jedi, whipid jedi stb.) található a képregényekben, ezen kívül itthon is elindult fiktív karakterekkel hódító útjára a KotOR képregény, a Sith nagyurak képregényei, plusz mínusz 4000 év alatt sok jó figurát lehetett volna kiadni! Bizony, és ebben valóban a KotOR jár az élen. Ennyi karakter, ennyi társ, és NPC nincs más játékban! Olyan mennyiségben találtak ki egyedi új karaktereket, és alkalmaztak régi filmszereplőket a játék dizájnerei, és programozói, hogy valósággal megfürödhetünk a játék adta lehetőségekben, kezdve a kommunikációtól a szereplőkkel, barátkozva a társakkal, vagy csatározva a rosszakkal. Irgalmatlan sok remek karaktere van a kotor1 kotor2 és force commander custom figurák változatos színkavalkádjaKotOR sorozatnak, és bár nem vagyok nagy szerepjátékos, hanem inkább stratéga, bizony a KotOR 1-2 karakterei adják a custom figuráim vezérhajóját, no meg a személyes kedvencemből, a Force Commanderből van sok, tehát főleg e két játékból lehet sokfajta egyedi formai- és színvilágú szereplőt megcsinálni. Ezeket, és sok másfajta figurát is majd apránként közreadok itt, a CustomStarWars rovataiban, mely rovatok kitűnő terepet nyújtanak mindannyiunk custom figuráinak bemutatására.
 

Persze a custom megítélése ellentmondásos, vannak lelkes hívei, és vannak természetesen ellenzői is. Aki nem szereti, az gyakran azt mondja, hogy a figurakészítő tönkreteszi az eredeti figurát, aki csinálja, az pedig váltig állítja, hogy valamit létrehozott belőle, vagy általa. Akik mások keze munkáját lebecsülik, sokszor meg se kísérlik, hogy jobbat, vagy legalább ugyanolyat alkossanak, nem tudják, hogy mennyi munka van egy (bármilyen minőségű) figura elkészítésében. De vannak olyanok is, akik pedig túlértékelik ezt, félnek tőle, mondván rossz a kézügyességük, nem értenek az ilyesmihez. Én arra bátorítanám őket is, ha gondolják, próbálják meg mégis! Világos, hogy nem lesz olyan, mint amit a Hasbro ad ki, amatőr emberként nem lehet profi munkát végezni, vagy legalábbis kevés ilyen őstehetség létezik. manaanitaA lényeg, hogy létrehoznak valamit, saját örömükre, festegetnek, fúrnak, faragnak, és a végén büszkén felteszik a végeredményt a polcra. A lelkesedés azonban sokszor nem elegendő. Egy custom figura elkészítéséhez gyakran 2-3 figura megvásárlása szükséges, tehát gyakorlatilag az sem igaz, hogy ha mi csináljuk otthon, olcsóbb lesz. Van olyan, amit egyszerű átalakítani, és egy figurából meglesz, de van olyan is, amiért kell venni egy másik figurát a fejnek, egyet a torzónak, egy harmadikat pedig a kellékeknek. (A maradékokat azonban a következő munkák során nagy eséllyel fel fogjuk tudni használni.) Sokan összeszerelgetnek, ragasztgatnak, cserélgetnek meglévő figuradarabokat, de például manaan-i Selkath fejet nem lehet sehonnan sem szerezni.

Azt nekünk kell megcsinálni, erre nagyon jó a modellező "gyurma". Ez egy kétkomponensű anyag, amit összegyúrva jól formálható, puha masszához jutunk, mely végleges formáját elérve megköt, szilárd, kőkemény lesz, fúrhatjuk, faraghatjuk, festhetjük. Bizonyos dolgokat muszáj ebből készíteni saját kezűleg, de ez már egy szinttel feljebb viszi a rajongót, ha a fejcserélés helyett SAJÁT MAGA készíti el a fejet, ami sokkal nehezebb, és komolyabb munka, viszont ha jól sikerül, az alkotás érzése sokkal erőteljesebb. A megkötött, megszáradt figura festése sem könnyű mulatság. Könnyű egy fajta színnel lekenni az egész figurát, viszont jóval nehezebb a megfelelő színárnyalat létrehozása, és kikeverése. Valamint ha ez csak a figura egy kis részét fedi majd le, rájövünk, milyen nehéz apró, finom mozdulatokkal festeni egy pici területen, ahol a vonal nem lesz egyenes, a festék megfolyik, és az eldugott helyekre alig férünk be. Be kell szerezni egy tűecsetet, vagy akár többet is, több méretben, és meg fogjuk látni, hogy még így is hogy remeg az ember keze, és hogy milyen rettenetesen vékony is tud lenni egy szemöldök, ha meg kell festeni egy arcon. :-) Az ember rájön, hogy mennyi mindent fel lehet használni kelléknek, és átnézi az otthoni kacatokat, amiket remekül fel fog tudni használni, ha elég kreatív. Így lesz értéke egy kupaknak, egy parafa dugónak, vagy épp egy guminak. Elő fog kerülni a mérőszalag, a pillanatragasztó, a fúró, a reszelő, a sniccerkés. Mikor az ember jól megvágja majd a sniccerrel a kezét, nagyon fogja utálni, és odacsapja az egészet, de mikor befejezi az első jó, vagy elfogadható "művét", úgy fogja érezni, megérte. A munkák során mi is szerzünk "XP-ket", azaz értékes tapasztalati pontokat, amik miatt "szintet léphetünk", és fejlődve, minden figurát egy picit másképp, jobban, gyorsabban, és talán remélhetőleg szebben fogunk elkészíteni.

E cikk célja nem titkoltan nem csak a custom bemutatása, hanem kedvcsináló is akart lenni. Ezért döntöttem annak idején úgy, hogy nem csak a fotóit adom közre a saját magam által készített custom figuráknak, hanem bár több munka van vele így, de be is mutatom, hogy ki is az adott karakter, hol találkozunk vele, mi a szerepe, és néha az elkészítésének trükkjeit is. Bár az utóbbi "making of" azaz "hogyan készült" adott esetben illúzióromboló lehet egyeseknek, másoknak pedig lehet, hogy hasztalan is megtudni, hogy én hogy csinálom, hiszen elképzelhető, hogy az illető másból, vagy épp másképp akarja megvalósítani ugyanazt. Mindenesetre bíztatom olvasóimat, próbálják ki, akinek kedve, tehetsége, vagy éppen indíttatása van a dologhoz, "customozzon", és küldje be a munkáit a CustomStarWars-ra, ahol teret adunk az érdekes műveknek.

Mindannyiunknak van 1-2 bontatlan terméke, világos, hogy egy dedikált, vagy egy ritka darabot nem érdemes feltépni. Az értékcsökkenés számottevő egy bontott figuránál, HA EL AKARJUK ADNI, vagy ha direkt üzleti célból vettük. Ám ha megtartjuk, és hoth_jelenet ionágyúvalkibontva szépen beállítjuk egy homogén jelenetbe, vagy diorámát (jelenetszerű pillanatképet) építünk belőle, hátteret csinálunk hozzá, tereptárgyakat, az egész jelenet életre kel, lüktetni kezd, benne lesznek ötleteink, és a mozdulatok valósnak tűnnek majd. Egy másik oldal, a Niubniub univerzum remek diorámákat mutat be olyan gyűjtőktől, akik nagyon szép jeleneteket építenek, mesterséges tereptárgyakat készítve hozzájuk, műháttereket alkalmazva, a film kockáit mellétéve döbbenetes hasonlóságot figyelhetünk meg az állóképeiken! Tanácsokat is adnak kezdő Star Wars-os barátainknak, akik most szeretnének nekiállni diorámázni, megmutatják az anyagok közti különbségeket, elárulják praktikáikat, megmutatják fázisonként a készítés egyes pillanatait. Rájövünk, hogy lehet a Dagobah talajmenti ködjét reprodukálni vattából, hogy lehet egy gallyból Endor-i fa, gipsz rabszolgaházés megértjük, milyen nehéz gipszből megönteni egy házat. Egy barátom szerint egy jó dioráma művészi, és önkifejező tevékenység. Szerintem a dioráma készítés a második szintje a gyűjtésnek, megsokszorozza a kreativitást, és az önkifejezés lehetőségét az első, a "megvettem a boltban" szinthez képest! De ez nem olyan lényeges; a lényeg, és ami mindenféle gyűjtőtársunkban közös, akár veszi, akár beállítja, akár csinálja a figurákat, hogy szereti a Star Wars világot, ez köt össze mindannyiunkat, rajongókat! Saját értékrendem szerint talán a customozás a gyűjtés felső szintje, ez van legfelül, még a diorámázáson is túlmutat. Könnyen belátható, mennyivel nehezebb egy figurát ELKÉSZÍTENI, mint bemenni érte a boltba, kifizetni, és hazavinni. Az a figura értékesebb, amit a saját kezed munkájával te magad készítesz, amiben benne van rengeteg (nem ritkán 14-16) munkaórád, nyersanyagod, tehetséged, és ha összevagdosod magad, talán még a véredet is adtad érte. :-) A custom figura egyedi, csak neked van ilyen, hasonlót csinálhat más is, de AZT már nem! Olyan, mintha egy korlátozott példányszámú termékből megszereznéd a 00001 számút. A saját figurádban benne vagy TE is, lehet, hogy nem olyan szép, mint az eredeti, de a tied, a te munkád, nem Lucas-t gazdagítod, vagy a Hasbro-t, hanem saját gyűjteményedet, élményeidet, és a Star Wars iránti szeretetedet!

Remélem, hogy a cikk eléri a célját, és lesz pár olvasó, aki kipróbálja a figurakészítést. Azonban senkinek sem kell feltépnie a dobozait, és nekiállni egyből fúrni-faragni a figurákat. Azt szeretném, ha pár gyűjtőtársunk a cikket elolvasva felismerné, hogy több rétege is van a gyűjtésnek, majd végiggondolná, hogy ha erre a hobbira szeretné majd költeni a pénzét, melyik módját akarja majd követni a három lehetségesből. Sőt, lehet, hogy van még más gyűjtési mód is, a három mellett, amit én nem említettem. Bármelyiket is választjátok, kedves olvasók, az dicséretes, és egyben csatlakoztok is hozzánk, Star Wars-os "őrültekhez". Ám ha valaki ki szeretné magát próbálni a customozásban, állunk elébe! Az ötletes darabokat az egyetlen magyar Custom weboldalon, a CustomStarWars-on bemutatjuk, és örömmel fogadjuk, ha ennek a világszerte már hódító, új gyűjtési formának itt Magyarországon közületek is kikerülnének jövendő követői!

 

Köszönöm hogy a Custom Star Wars oldalt választottad, gyere vissza máskor is!

 írta: Rostás Norbert 2009.03.06.

 

holokron

visszaa főoldalra főmenübe image map example