holokron_anakin


Aayla Secura

informatív cikkek a jedi holokronból

 

A cikket Pikali Gerda Művésznő tiszteletére készítettem, neki dedikálom

Aayla egy Rutiai twi'lek fajú humanoid volt, születési neve Aaylas'ecura volt. Már gyerekkorában átjárta az Erő. Ezt Quinlan Vos, Tholme Jedi Mester kiffar Padawanja fedezte fel, aki a Rylothon teljesített küldetést, ez a bolygó volt Aayla szülőhelye. aayla_secura_padawanAayla Lon Secura unokahúga volt. A gyermek Aaylát a helyi hutt tartotta rabszolgaságban. Egy nap a hutt wampája kitört, és dühöngeni kezdett, Aayla életveszélybe került. Quinlan Vos megérezte ezt, és megmentette az Erő-érzékeny kislányt a wampától, sőt a huttól is. Szinte azonnal kialakult kettejük közt egy erős Erő kötelék. Quinlan meggyőzte mesterét, hogy vigyék vissza a kislányt a Jedi templomba, és teszteljék le, melyen Aayla átment, így elkezdődhetett a képzése.

Aayla Secura egyike volt azoknak a Jediknek, akiknek nem kellett hordania a tradicionális Jedi ruházatot. Ez valószínűleg Twi'lek eredetéből fakad, ugyanis a Twi'lek nők lenge ruhákat hordtak. A Twi'lek lányokat a Galaxis legszebb hölgyeiként tartották számon, gyakran látjuk őket különböző forrásokban táncosnőként, rabszolgaként, vagy "könnyűvérű nőként" ábrázolva. A Jedi nők azonban teljesen fedték testüket. Csak arcuk, és kézfejük látszott. Ezért igen ritka kivétel lett Aayla, akinek miután kinőtte Padawan ruháját, gyakorlatilag csak a csizmája maradt Jedi tartozék. Általában mélyen dekoltált ruhákban, parányi kis szoknyában lehetett látni, még egy ékkövekből készített köldök piercingje is volt, ráadásul formás keblei voltak, és karcsú alakja. Ezek után talán nem csoda, hogy az ifjú aayla_kitfistoKit Fisto is nagyon vonzódott hozzá, és érzéki kapcsolatuk lett, mely már-már a Jedi tanításokkal hozta őket feloldhatatlan ellentétbe. De mivel mind a ketten tisztelték a Jedi előírásokat, és fontosabb volt a Jedi Rendhez való tartozásuk, mint egy törvényszegés, megmaradtak a határokon belül. Ennek ellenére aayla_sexyAayla érzelmileg mesteréhez, Quinlan Voshoz is erősen kötődött, ám ezt a kapcsolatát egyfajta atyai szeretetként értelmezte. Háromszögüket egy másik Twi'lek Padawan, Xiaan Amersu tette teljessé, akivel ugyancsak bensőséges kapcsolatot ápolt az ifjú Secura Padawan. Ez a vicces kép szerint pedig még az öreg kecske is megnyalja a sót, azaz még Yoda mester is álmodozott néha a csinos Jedi hölgyekről. :-)

Aayla Secura már aayla_secura_sexy_spyPadawanként is igen jó kardforgató volt, elsajátította az Ataru formát, és a V formát is. Ezenkívül komoly előrelépéseket tett a kétkezes "lézerkard" kezelési technikában, a Jar'kai stílusban is, ilyenkor egyidejűleg egy kék és egy zöld fénykardot is használt, de volt neki egy lila is a PSP játék átvezető animációi szerint. Aayla egy igen képzett harcossá vált az évek során. Rendkívül értelmes és empatikus, de ugyanakkor lobbanékony és némileg csintalan is volt. Quinlan Vos és Tholme tanításainak köszönhetően jól tudott lopakodni és beszivárogni, nőiességét bevetve kémkedett, vagy beszivárgott, ha kellett, mint Mata Hari a második világháborúban. Emellett remek vezetési képessége, és kitűnő taktikai érzéke is volt, és gyors gondolkozás jellemezte, ennek később majd Jedi Tábornokként nagy hasznát fogja venni, kivívva klónjainak elismerését is.
 

Mesterével, Quinlan Vosszal quilanvos_aaylasecurasok küldetésre mentek együtt. Nem gyakran hibáztak, de egy Ryloth-i küldetés alatt mindkettejüket elfogták és begyógyszerezték. A két Jedi kisebb amnéziát szenvedett. Aayla elfelejtette, hogy Jedi, mestere van, és hogy képes bánni az Erővel. Kis idővel később egy titokzatos idegen jött Aayláékhoz, hogy megmutassa a Twi'lek jedilovagnak a lézerkardját, ezzel próbálva visszahozni az emlékezetét. Ám Aayla eleinte így sem emlékezett semmire. A terv végül bevált és bravúrosan elmenekültek a bolygóról, ám Aayla nagybácsikája meghalt, akit véletlenül Aayla lökött ki az erkélyről menekülés közben. Volfe Karkko el akarta csábítani az ifjú Jedit az Erő Sötét Oldalára. A nagybácsikájának a halálát akarta ellene felhasználni. A sötét Jedi manipulálta és irányította az ifjú Aaylát, aki megváltozott tudatállapotában szembe szállt Vos-al, és megszöktette mestere foglyait. Vos követni tudta egészen Karkko bázisáig. Ott ismét szembeszálltak egymással, és végül Aayla magához tért, és visszatért a Jó oldalra. Karkko ekkor Erő-villámlással eszméletlenre rázta megtért "tanítványát". Mikor Aayla felébredt, Karkko ott feküdt mellette vérbe fagyva, és Vos mester eltűnt.


Ezek után visszatért a Coruscant-ra, ahol Tholme lett új mestere. Plo Koon beleegyezett, hogy telepatikus képességével megtisztítja Tholme Padawanjának elméjét a Sötét Oldal ködétől, és mint Vost, ismét elkezdték tanítani a Jedik útjára. Később, már ismét aayla_secura_undercover titkos küldetésJediként mesterével felfedezte, hogy el akarják pusztítani a Secura család örökösét Nat Securát. Aayla értesítette erről a helyszín közelében levő mesterét, majd iparkodott, hogy ő is odaérjen. Tholme azonban egyedül szállt szembe két Nikto Morgukai-al, akik elfogták és bebörtönözték. Aayla elmenekült. Menekülés közben találkozott egykori mesterével, Vos-al és elhatározták, hogy megmentik Tholme-t illetve Nat Securát. Végül megtalálták a Niktokat, Aayla megmentette Tholme-t és Natot, Vos pedig szembeszállt a Niktókkal, akik őt is leverték, akárcsak azelőtt Tholme-t. Aayla viszont sikerrel járt és elindultak segíteni Vosnak akire épp a végső csapást akarták bevinni, de Aayla megmentette Vost, és a Jedikkel valamint Nattal elmenekültek. A sikeres akciónak köszönhetően Aayla Jedi lovag lett, Vos pedig mesterré vált.

Geonosis


aayla_secura_jediAayla Secura a geonosis arenageonosisi csata előtt pont a Jedi Templomban tartózkodott, ezért ő is tagja lett annak a több mint 200 Jediből álló mentőalakulatnak, akik elindultak Obi-Wan Kenobi, Anakin Skywalker és Padmé Amidala megmentésére. Ő azon kevés Jedi egyike volt, akik túlélték a Geonosisi (Petranaki) arénában lezajlott ütközetet. Az aréna harc után a Geonosisi síkságon saját klónosztagot vezetett a csatába, mely események a klónok háborújának kezdetét jelentették.


aayla_vs_aurra_singA többi kiképzett Jedihez hasonlóan Aayla Secura is tábornok lett. Nyolc nappal a geonosisi csata után klónosztagával máris küldetésre indult, először a Koréliara küldték. A későbbiek során egyszer megütközött a volt Jedi, most fejvadász Aurra Singgel is, amit egy képregényben olvashattunk, majd hónapokkal később elindult, hogy megtalálja egykori mesterét, aki téglaként beépült a szeparatistákhoz, de jelentést már régóta nem tett. Küldetése során megszerezte a szeparatisták támadási tervét a Kamino ellen és eljuttatta azokat Coruscantra. Részben neki is köszönhető, hogy a aayla_kaminoi_csataKöztársaság visszaverte a támadást és megmenekültek a kiképzés alatt álló klónok. Kit Fistóval később újra aayla_kamino képregénymegmentették a gyárat a szakadároktól, akik nanovírussal próbálták elpusztítani a klónokat. A kaminói csata alatt Aayla beleesett az óceánba és majdnem megfulladt, de a Nautoliai Fisto mester megmentette őt a haláltól. Ezek a küldetések többnyire képregényekben vannak leírva.

Clone Wars rajzfilm - Hypori Aayla Secura jelenet

Négy hónappal később cartoon_kiadi_aaylaAayla Secura részt vett a hypori csatában, ahol a Jedik először kerültek szemtől szembe Grievous tábornokkal. Ezt a Clone Wars rajzfilm mutatta be nekünk, ahol Aayla Secura súlyos sérüléseket szerzett és csak egy csapat ARC klónkommandós gyors beavatkozásának köszönhetően élte túl az ütközetet. Ezután a küldetés után bízták meg a 327-es klónhadosztály vezetésével, ahol közeli kapcsolatba került Bly parancsnokkal.

Clone Wars animációs film - Aayla Secura része

A cw_aaylaClone Wars animációs film első évadjában Aayla Secura csatahajóját megtámadta a szeparatista flotta Quell mellett, és rakétás SBD-k özönlöttek irányukba. A mozgásképtelenné vált hajóra Anakin Skywalker, és Padawanja, Ahsoka Tano érkezett felmentő seregként, pont időben, hogy megmentsék a túlerő ellen hősiesen helytálló Aaylát. A csata végén azonban Anakin súlyosan megsérül egy robbanásban, de a társai kimentik őt a súlyosan megrongálódott köztársasági cirkálóból, majd együtt kényszerleszállást hajtanak végre a Malidun bolygón, a Nurmanek világán. Itteni kalandjaikat a Clone Warsban tekinthetjük meg. Ebben a két részben hallhatjuk Pikali Gerdát Aayla szerepében, és innen vettük azt a mondatot is, melyet viccesen átalakítottunk az Aayla Secura hangmintához a Művésznővel. Ebben közli a Nurman falu vezetőjével, hogy ő Jedi, a béke őrzője, a Galaktikus Köztársaság védelmezője, és számunkra óriási megtiszteltetés, hogy a köztiszteletben álló Jedi mester a CustomStarWars védelmezőjeként is fellép. Kémeink jelentették, hogy a helyszínen így folytatódott a párbeszéd: Kérjük, segítsetek,... ...engedjétek meg, hogy használhassunk egy számítógépet, fel szeretnénk menni a Netre, mert a kísérőimmel már egy ideje nem láttuk, milyen frissítések vannak a CustomStarWars-on. Állítólag ugyanis lesz rólam egy cikk a Holokron rovatban...

Íme Secura mester, a beígért Aayla Secura bemutató. J

Aayla Secura Clone Wars mondat

Saleucami ostroma után bly hátbatámadja aayla securátAayla Securát a Feluciára küldték, hogy segítsen Barriss Offeenak kideríteni, vajon tényleg szennyezik-e a bolygó vízvilágát a szeparatisták. Aayla ezen a bolygón halt meg, amikor Palpatine főkancellár kiadták a 66-os parancsot Blynak, aki azonnal hátba támadta volt barátját. Aayla ezen látszólag megzavarodott, mert valószínűleg nem akart harcolni barátjával, Bly-al, ezért valószínűleg úgy döntött, hogy Erő-futással inkább beveti magát a buborékvirágos erdőbe, hátát védve fénykardjával. Ám bly vs aaylamielőtt bekapcsolhatta volna fénykardját, a Jedi mestert elérték saját klónkatonáinak a lövedékei, beleértve Blyt is, akik hátulról szitává lőtték. (Blyt csak a Clone Wars első évad 13. epizódjában kétszer mentette meg Aayla.) Még akkor is tüzeltek rá, mikor a lány a földre kerülve valószínűleg már rég kilehelte a lelkét. Nem messze onnan Barriss Offee is erre a sorsra jutott, őt egy AT-TE brutális tűzerejével lőtték cafatokra. bly vs aaylaAayla Secura és Barriss Offee kivégzése után Bly és emberei nem lelték Zondert, (Barriss Offee padawanját) és még a Felucián tartózkodó másik két Jedi Padawant, Ekriát és Drake Lo'gaant, így ők megúszták a dolgot. A Galaktikus Birodalom létrejötte után kiadtak egy közleményt miszerint a Felucia vizét a két Jedi szennyezte el, ezért ki kellett végezni őket a Galaxis érdekében.

Aayla Secura karakterét Jan Duursema és John Ostrander alkotta meg. amy_allenEredetileg nem szerepelt volna a filmekben, de amint Lucas meglátta a kész rajzokat, azonnal úgy döntött, beteszi a karaktert a filmbe is, aki valóban bekerült a Klónok támadásába és a Sith-ek bosszújába is. A mozifilmekben Amy Allen alakította Aayla Securát, aki az Industrial Lights and Magicnél volt George Lucas produkciós asszisztense. A csinos titkárnő remek adottságai miatt bekerült ugyan a produkcióba, bár kevés szerephez jutott. Egyszer elmegy a Jedi templomban a főhősök mögött a háttérben, majd látszik a Geonosison az Epizód 2-ben, majd egyszer látszik egy holografikus tanácskozásnál Windu és Yoda társaságában, és aayla_a filmben többször is látszik a háttérben, de soha sem beszélvégül mikor lelövik az Epizód 3-ban, mindeközben egy kukkot sem szól. Először a Clone Wars első évadjában halljuk tehát a hangját, mikor lezuhannak a Malidunra, ezért tehát mivel filmes referencia nincs, kijelenthetjük, hogy Pikali Gerda Művésznő Aayla Secura idáig első és egyetlen magyar hangja. aayla_in the clonewarsAayla Secura angol hangját Jennifer Hale kölcsönözte a Clone Warsban, aki egy franciás akcentust adott a karakternek Dave Filoni kérésére. A rendező azt szerette volna, hogy Aayla Secura egy második világháborús francia veteránhoz hasonló hangon szólaljon meg, ezért a kanadai születésű művésznő saját hanghordozásától eltérő hangon dolgozta ki a karaktert.

 

Tekintsétek meg majd a kapcsolódó Aayla Secura a játékok világában cikket is a jövő héten!

 

Köszönöm hogy a Custom Star Wars oldalt választottad, gyere vissza máskor is!

 írta: Rostás Norbert 2010.04.31.

 

holokron

visszaa főoldalra főmenübe image map example