birodalmi lépegetők a force commanderben

AT-AA sofőr

Force Commander

 

at_aaBemutatjuk a Galaktikus Birodalom négylábú, fürge mozgású, iszonyatos tűzerejű légvédelmi ütegeit, az AT-AA (All Terrain Anti-Aircraft) lépegetőket. Ha a lázadó vadász- és bombázó pilóták monitorján megjelent egy birodalmi All Terrain Anti Aircraft lépegető, a pilóták a jeges verítékben fürödtek a félelemtől. Ezeknek a légvédelmi ütegeknek olyan híre, és elrémítő ereje volt, hogy egy idő múlva a Lázadás már nem mert szárazföldi célpontok ellen légitámadást indítani.

at-aa antiair platformAz AT-AA ütegeket a Rothana Nehézgépgyártó Üzem kezdte fejleszteni még a Klón Háborúk végén, de először a Galaktikus Birodalom első napjaiban kezdték a tömeggyártásukat. A négylábú csapásmérő egységek hátára nehéz légvédelmi üteget, vagy még inkább ütegeket szereltek fel, melyek halálos pontossággal, és masszív mennyiségben kilőtt légvédelmi rakétákkal uralták a légteret. Az ataa_lépegetők zavarják a lázadó airspeederek műszereit a sarapinon a force_commanderbenAll Terrain Anti-Aircraft négylábú légvédelmi lépegetők lövedékei simán átütötték az ellenséges lázadó repülők páncéllemezeit, de egyes lövedékek még a műszereiket is képesek voltak zavarni, esetleg tönkretenni. Volt olyan AT-AA töltet, mely a repülési műszereket, volt olyan, mely a lázadók irányítható rakétáinak vezérlését tette tönkre, így gyakorlatilag a ez a brutális légvédelmi lépegető képes volt önmagát védeni, vagy legalábbis alaposan lecsökkenteni egy levegőből érkező rakéta becsapódásának esélyét.


Ám a földi egységek ellen teljesen védtelen volt! Így szárazföldi egységek kísérete nélkül ezt az egységet soha nem vetették be a csatatereken. at_aa_rendkívül alacsonyra, és laposra építették, hogy a szárazföldi egységek között nehezebben lehessen észrevenniAz AT-AA lépegetőt ezért rendkívül alacsonyra, és laposra építették, hogy a szárazföldi egységek között nehezebben lehessen észrevenni, és kisebb célfelületet mutasson. A Birodalom szerette a hatalmas, erőt sugárzó gépeket, ezért ez a lapos jármű, a maga óvatosan megbúvó kinézetével eléggé szokatlan volt a Birodalom hadigépezetében.
A legtöbb AT-AA típuson egy brutális plazmavető forgóágyú volt felszerelve, mely minden irányban ontotta magából a tölteteket, nem volt előle menekvés. Ilyen AT-AA légvédelmi lépegetők kísérték a Force Commanderben is látható Kalaan-i ütközetben a birodalmi páncélozott menetoszlopaitIlyen AT-AA légvédelmi lépegetők kísérték a Force Commanderben is látható Kalaan-i ütközetben a birodalmi páncélozott menetoszlopait, és ők biztosították a légteret, míg a tucatjával érkező birodalmi barge-ok (szállító hajók) letelepítették az offenzívához ideszállított járműveket, és gyalogos osztagokat. Majd ők kísérték be a városba a páncélos csapatokat, at_aa_galactic_battlegroundsgyakorlatilag nullára verve a szemből érkező lázadó vadászrepülőket. A másik típusra légvédelmi rakétavető volt telepítve, a kifejlesztetlen, kezdeti típusokra egy rakétavető, a fejlettebb AT-AA változatokra már három rakétakilövő állomás volt szerelve, melyek viszont célkövetők voltak, és elsötétítették az eget, olyan gyors egymásutánban lehetett őket fellőni a légtérbe. A következő screenshoton láthatjuk is, ahogy megsoroznak egy Lázadók Szövetsége airspeedert, mely azon nyomban felrobban, és még egy tucatnyi rakéta pocsékba is ment, célpont híján elszállt a levegőben. Micsoda veszteség, gondolhatjátok. Sose bánjátok, mert a következő adag rakéta szinte azonnal kilőhető, már itt is van a következő önként vállalkozó, aki most vette észre, hogy a lázadó pilóta cimborája kitikkadt, ezért most idejön ő is a kivégző osztag elé... Ezeket a Galactic Battlegrounds nevű játékban láthatjuk, sőt, irányíthatjuk is, de természetesen csak akkor a Birodalmat választjuk. at_pt_sofőrHarmadikként jelentek meg a Star Wars: Empire at War nevű játékban, ekkor már újat nem tudtak nyújtani, hiszen a zseniális Star Wars: Force Commander, és a szuper Star Wars: Galactic Battlegrounds már mindent kihozott ebből a projectből, tehát nem maradt más választásuk, csak hogy alkalmazva az elődök koncepcióit megpróbálják ezt egy újabb, szebb köntösbe csomagolni. És valljuk be, ezeket a képeket nézve ez sikerült is, de hát az EaW egy mai játék, abszolút el is lehetett várni a szép megvalósítást, és a gyönyörű grafikát, és szerencsére erre nem lehet panasz, gyönyörűek lettek ezek az egyébként is rendkívül újszerű, és tekintélyt parancsoló kis gépek. Ez az egyetlen birodalmi at_aa_lepegeto szinte rasimul a talajrajármű, melyet a Kiterjesztett Univerzum adott a Star Wars szerelmeseinek, és meg is jelent mind a három mérvadó Star Wars valós idejű stratégiai játékban. Az AT-AA gép sofőrje és kezelő személyzete szürke tűzálló kezeslábast, és arc előtt nyitott sisakot visel a gépben. Szájuk előtt a sisakon belül lélegeztető maszkot hordanak, mely ellátja őket friss oxigénnel. Szemüvegük sötétített, hiszen az ellenséges pilóták gyakran úgy támadnak, hogy a Nap a hátuk mögött van, hogy aki arra néz, azt vakítsa a szembefény.

A Force Commanderben kitűnően alkalmazhatóak az AT-AA légvédelmi lépegetők gyakorlatilag majdnem minden harci szituációban. Az ellenség például szereti a konvoj elejére tenni őket, mert mivel olcsók (100 command pont), elég jó csaliegységek, azaz mivel ők jönnek elől, felfogják a lövéseket a hátrább érkező, drágább egységek elől, azaz ha egy lázadó proton tank rálövi a tölteteit a légvédelmi lépegetőkre, hogy megindíthassa a repülőit a páncélosok ellen, nem marad rakétája a komoly tűzerejű AT-AT, és AT-ST-k ellen, akik felmorzsolják őket, ráadásul a birodalmiak nem maradnak védtelenek a levegőből sem, hiszen a lázadó vadászok és bombázók ellen fél pillanat alatt a helyszínre érkeznek majd a Tie vadászok.

A másik ataa_commandcenter_trükkAT-AA trükk, amit viszont én magam is alkalmazok, hogy command centerezés (azaz az ellenséges városközpont elfoglalása) után kiszedem a katonáimat az épületből, hiszen azt az önmegsemmisítő mechanizmus felrobbantja, hogy ne jusson az ellenség kezére. Viszont kell rendelnie egy másikat, hiszen csak egy letelepített, működő command centerből lehet egységeket rendelni. Tehát egyszerű a képlet, alá kell állni az ellenséges épület telepítő űrhajónak pár AT-AA légvédelmi egységgel, akik fél pillanat alatt szétlövik az ellenség épület telepítő repülőjét! Immár tehát SE városközpontja, SE "builder shuttle"-ja! Tudni kell, hogy ha kilövik az épület telepítő repülőt, 1000 pénzért vehetünk egy másikat! Ha ez rendelkezésre áll, tehetünk még egy teljesen esélytelen próbát a városközpont letételére, majd miután szomorúan tapasztaltuk, hogy ezt is porrá lőtték az AT-AA lépegetők, lehet feladni a meccset... A dolgot lehet cifrázni azzal, hogy elfoglalunk az ellenséges központ mellett mondjuk egy légvédelmi tornyot is, így az AT-AA-k, és a légvédelmi torony együttes hatása gyakorlatilag lehetetlenné teszi, hogy pár kilométeres körzetben akár egy veréb leszállhasson. :-)

A harmadik felhasználási módról már beszámoltam nektek a rovatnyitó cikkben is. Ugye említettem, hogy egyes küldetések előtt ki tudjuk válogatni, kit akarunk pluszban magunkkal vinni AZON FELÜL, amit a gép adott volna! Persze ennek előfeltétele, hogy átmentsünk pénzt az előző küldetésből! Ha vannak a hangárunkban AT-AA ütegek a Hoth mezei ütközetbenAT-AA ütegek a Hoth mezei ütközet előtt, és van pénzünk a szállításukra, egyszerűen jelöljük ki, és helyezzük be őket egy szabad szállítóba! Fontos tudni, hogy ezek az "extra" rendelések plusz pénzbe kerülnek! Tehát ha egy AT-AA 100 credit a bolygó felszínről rendelve küldetések ALATT, akkor azt hiszem 200 credit a pályát MEGELŐZŐEN! De duplán is megéri! A rendelt újoncok tapasztalat nélküli kezdők. Veteránjaink viszont nagyobb rangú, harcedzett gépek, és emberek. Valamint, és ez is igen fontos, AZONNAL rendelkezésre fognak állni, nem kell megrendelni, és megvárni őket, míg lassan megérkeznek, hanem velünk együtt érkeznek le a földre, és máris bevethetőek! Ráadásul a Hoth mezőről NEM LEHET RENDELNI! Azaz azzal kell nyernünk, amivel megérkezünk a bolygóra a leszállási helyszínre! Az extra AT-AA lépegetők brutális fölényhez juttatnak minket, ugyanis meg tudják védeni a lépegetőinket, melyekre nagyon nagy szükség lesz az Echo bázis ostromakor, a pajzsgenerátor, és a temérdek lázadó védelmi torony szétlövéséhez, nem is említve a ránk rontó Hover tankokról, és a screenshoton is láthatóan a jobb alsó sarokból sunyin lövöldöző protontorpedós Hover tankok ellen. Mindenesetre ez a stratégia előnyt ad nekünk, én a Hoth mezőre 4 légvédelmi AT-AA járművel érkeztem meg, el is kerekedett az Echo bázis felől érkező lázadó pilóták szeme, mikor körbe akarták kötni a lépegetőim lábát, ezen a screenshoton látható, hogy egyetlen AT-AA olyan zárótüzet zúdított rájuk, hogy az összes felrobbant, még látszódnak a robbanások a lépegetőim körül a levegőben, egy még kötöz, de már nem sokáig - az AT-AA-val nem lehet packázni! :-)

HA RÁKATTINTUNK egy AT-AA-ra, a következő bejelentkezéseket, hangokat mondja a játékban! Hallgasd meg őket a Galactic Battlegrounds AT-AA sofőrjének eredeti hangján MP3-ban!


Anti aircraft platform here. (Légvédelmi platform jelen.)
Anti aircraft ready! (Légvédelmi üteg készen áll!)
Anti-aircraft systems operational. (A légvédelmi üteg rendszerei működés készen!)
Ready to serve the Empire. (Kész vagyok szolgálni a Birodalmat!)
Right away commander! (Azonnal, parancsnok!)
Watching the skies! (A légteret fürkészem!)
The Emperor's will be done (Ez a legviccesebb! Mivel a pilóta kiejtésén is látszik, hogy külföldi, ezért egy will kimaradt, amit későn vesz észre, és úgyhagyja a mondatot. Igazság szerint a will akaratot is jelent, meg a jövő időt is kifejezi, itt a sofőr azt akarja mondani, hogy a Császár óhaja teljesítve lesz, de ehelyett az lett, hogy finoman szólva is a Császárok fel lesznek csinálva... :-) )


HA TÁMADUNK egy AT-AA lépegetővel, ilyen hangok lesznek:


I got them on my scopes! (rajta vannak a kijelzőmön, azaz be vannak fogva!)
In my sights! (Látom őket!)
Missile pods targeting! (A rakétavetők célra tartanak!)
Targetting incoming aircraft! (a közeledő repülőgépet becéloztam!)
They won't know what hit them! (Azt se fogják tudni, mi találta el őket!)
We'll put them out of their misery! (és végül egy magabiztos AT-AA sofőr hang: végetvetünk a szenvedéseiknek!) :-)

 

Tekintsétek meg a Custom AT-AA driver (sofőr) figurámat is.

 

Custom AT-AA driver (sofőr) figura elölről

custom ataa sofőr elölről

 


Custom AT-AA driver (sofőr) figura hátulról

custom ataa sofőr figura hátulról

 


Custom AT-AA driver (sofőr) figura oldalról

custom ataa sofőr oldalról


Custom AT-AA driver (sofőr) figura fentről


custom ataa sofőr fentről


 

Köszönöm szépen a figyelmet, látogasd a CustomStarWarst rendszeresen!

 

 

A cikket írta: Rostás Norbert 2009. 07. 10. (a figura készülte évekkel azelőtt.)

 

force commander birodalmi egység

vissza a főoldalra főmenübe image map example