birodalmi lépegetők a force commanderben

Torpedóvető/aknalerakó sofőr

Force Commander

 

Az anyagban az egyik kedvenc Force Commander figurámat, egy Mobil Proton Torpedóvető gép sofőrjét mutatom be. A jármű 550 command pontba kerül, ezzel a legdrágább lázadó gép, de használata összetett, nem elég legyártani belőle egy tucatot, és rámenni az ellenségre, jó tudni előnyeit, hátrányait. Bár erős támadóerővel rendelkezik, és pajzsozott is, (150 életpont mellé további 150 pontnyi pajzs), a birodalmi lépegető fajták ellen sérülékeny lehet, annak ellenére, hogy távolról kegyetlenül képes osztani őket. A gép egy tökéletes gyalogos és páncélos elleni alternatíva. A lázadóknál a páncélos- és gyalogos elhárító hadviselés azért született meg a Galaktikus Polgárháború idején, mert szükség volt egy olyan technológiára és taktikára, mellyel lehetségessé vált elpusztítani a birodalmi lázadó páncélosokat, és az azokat támogató gyalogos mobil proton torpedo vetőhadosztályokat. Mivel a lépegetők jelentik az ellenséges Birodalmi haderő legütőképesebb csapatrészét, a páncélos elhárítási hadműveletek minden fegyvernem, és minden hadmozdulat elsődleges célpontjává lettek. A lázadók számára a proton torpedóvető és aknalerakó páncélos gép hozta meg a kívánt optimális megoldást, bár már a gép megjelenése  előtt is tudtak védekezni a birodalmi lépegető fajták ellen.

A lépegetők ellen  háromféleképpen tudtak védekezni a Star Wars: Force Commander játékban. A lázadó gyalogságnál volt egy fegyvernem, a nehéz gyalogosok, akiknél nagy erejű gránátok voltak, melyek igen nagy pusztítást vittek végbe az AT-PT-k közt, komolyan sebezték a már erősebb AT-ST-ket, de az AT-AT lépegetők ellen már igen harmatosak voltak. Ezek ellen viszont remek alternatívát jelentettek az infiltratorok, a beszivárgók, akik feladata az volt, hogy a Hoth mezőn látott, Luke Skywalker által bemutatott módon szigonyt lőjön a lépegető aljába, de felhúzódzkodva nem felrobbantania kell azt, ahogy Luke tette, hanem bejutni a belső térbe, és likvidálnia a személyzetet, megszerezve, végső soron ellopva a lépegetőt. Magyarán tehát az első védekezési mód a speciális gyalogos egységek bevetése volt, a heavy trooperek és az infiltratorok személyében.

A második tornyot hoz egy lázadó épülettelepítő hajóvédelmi módszer a birodalmiaknál és a lázadóknál is létezett: mégpedig a páncélos elleni toronypáncélozott tornyok formájában. A gyalogosok- és páncélosok elleni elhárító tornyok komolyak voltak, tűzerejük is komoly volt, ám a baj az volt velük, hogy statikusak voltak, azaz a letelepítés helyén állt, nem lehetett vele mozogni, míg nyilván egy jármű, mint a Torpedóvető gép képes volt előre is nyomulni, és ha kell, hátrálni is. Viszont a tornyok masszív fegyverzetével erőteljesen fel lehetett venni a harcot a birodalmi gépek és a gyalogosok ellen még ha helyhez kötötten is, így tehát ez volt a második elhárító módszer.

Végül, a harmadik megoldás lett a nagy tűzerejű páncélos gép, a proton torpedó vető jármű. A gépet a Loratus gyártotta, és pont a mobilitás, azaz helyváltoztatási képességet akarták előtérbe helyezni, amikor a gép nevébe beletettél a mobile szót: így lett Mobile Proton Torpedo Launcher, közismert rövidített nevén MPTL. A Galaktikus Polgárháború korai szakaszában már elterjedt a Lázadók hadseregében. A jármű tetején  egy erős torpedó vető volt, mellyel bár a tankokra is lehetett lőni, de ágyúként is funkcionálhattak, ostromgépekként, melyekkel már nem csak tankokat, hanem tornyokat, falakat, vagy akár komplett épületeket is le lehetett rombolni, legyen az egy command center, vagy bármilyen ellenséges épület. Ez a nehéztüzérségi megoldás igen gyorsan és igen széles körben terjedt a Birodalmi Hadseregben, de a Lázadók e technológia terén jelentősen lemaradtak a Mobile Proton Torpedo Launcher megjelenése előtt. A lánctalpas mobil tüzérségi eszköz többféle talajon is képes volt közlekedni, így a proton torpedóvető üteg szinte bármilyen környezetben alkalmas volt a harcra. Bár a járművet a Lázadók Szövetsége fejlesztette, és használta a Galaktikus Polgárháború során, egy ilyen tüzérségi jármű később is felbukkan majd, a Hanoon-i csata során az Új Köztársaság ereje is beveti majd, a Yavini csata után 6-ban.

A Loratus cég azért fejlesztette, és gyártotta, hogy a lázadó csapatok távolról tudják belőni az ellenséget. Ehhez azonban szükség volt egy felderítőre, aki kijelölte a célpontot. Erre a célra a Birodalomnak rendszeresítve voltak a probe droidok és a speeder bikos felderítők, akik jó messzire látnak, és sokkal messzebbről, és korábban észreveszik a közeledő ellenséget, mint ahogy azok észrevennék őket. A Lázadóknál nem volt Probe droidjuk, swoop bike-os felderítőik azonban voltak, és a játékban is vannak. lázadó felderítő leselkedik a sötétbenA legtöbbször azonban terepszínű ruhában egyszerűen lefeküdt egy dombra egy felderítő, aki távcsővel figyelte a közeledő Birodalmi csapatokat, és rádiós kapcsolatban volt a főhadiszállással. Ha ezeket a hasznos felderítési adatokat eljuttatjuk a Mobile Proton Torpedo Launchernek, akkor az ütegeink már távolról elkezdhetik bombázni a közeledő ellenséget, akik előbb tikkadnak ki, mint ahogy egyet pislantanának, és nem tudják megközelíteni a torpedóvetőt, hogy viszonozzák a tüzet, vagy meg is semmisítsék az egységet. Azonban nem mindig ilyen hasznos a torpedóvető jármű. A Force Commanderben közelharcban és légi egységek ellen ugyanis használhatatlanok. Akárcsak más stratégiai játékokban, ha egy ellenség túl közel kerül egy távolsági egységünkhöz, az abbahagyja a lövöldözést, és elkezd hátrálni, egészen addig, míg ismét rendelkezésre áll az a távolság számára, ahonnan tüzelni tud. Legyen ez tehát egy íjász az Age of Empiresből, egy grenadier a Galactic Battlegroundsból, vagy egy MPTL a Force Commanderből, visszavonul, és távolságot keres, hogy ismét lőhessen. Ezért tehát a legjobb harcmodor ellene, ha betörünk a lőtávolságán belülre, ha a közelébe jutunk leáll, és elkezdi hátrálni, hogy ismét lőhessen. De míg ezt teszi, közvetlen közelről simán mobile_proton_torpedo_launcherszétlőhetjük, nem igen tud mit csinálni. Az is jó módszer ellenük, ha a levegőből törünk rájuk repülőkkel, azok ellen sem tudnak védekezni, és a birodalmi Tie vadászok, és Tie bombázók gyorsan cafatokra szedik őket. Ezért tehát a tüzérségi eszközöket mindig érdemes védeni, erre a stratégiai asztalnál Taskeen fel is hívja figyelmét Brennek! Jól látható, hogy gyalogosok ellen brutális az ereje az MPTL-nek, páncélosok ellen közepes, de légi egységek ellen nulla!

Előbb azt állítottam, hogy a közvetlen közelébe jutva a Torpedóvető nem igen tud mit csinálni. Ez olyan szempontból igaz, hogy nem tudja a plazmáját ránk lőni, azaz elsődleges fegyverét nem tudja használni. Ám pont ezért a Loratus dupla funkcióssá tette. Beépítésre került egy aknatelepítő mechanizmus a gép aljába. A legtöbb páncélos ugyanis főleg alulról sérülékeny, mivel a padlólemeze a legvékonyabb, így aknákkal egy tank, vagy egy lépegető igen masszívan sebezhető. Ezért korlátozott számban bár, mert csak torpedolauncher6 darab akna került bele a járműbe, de ezáltal az MPTL képes lesz aknát telepíteni a földre, vagy a földbe. Ezek taposóakna jellegű robbanó eszközök, azaz akkor aktiválódnak, ha fizikai nyomás éri, azaz ha egy gondatlan birodalmi gyalogos, vagy páncélos egység rálép, ráhajt, ezáltal felrobbantva. Ezek az aknák felrobbantják az ellenséges egységet, vagy jobb esetben is mozgásképtelenné teszik, de bárhogyan is történjen, a támadót semlegesítik. A háború során a Lázadók az aknákat is fejlesztették, így létrehozva komolyabb proton aknákat. Ezek akár fél méterrel a földfelszín alatt is érzékenyen reagáltak az ellenségre. Volt egy gravitációs szenzor, mely a nyomást és a mágneses tér változását figyelte, ez nyilván a páncélosok ellen segített aktiválódni, míg a termál szenzor inkább az emberi test hőjére reagált, ezek inkább gyalogsági jellegű aknák voltak. Mind kettő típus erős volt, és érzékeny. Akár 5 méteres távolságból is érzékelte a támadó egységet, legyen az gyalogos, vagy páncélos, és felrobbant.

Ez az akna nyilván inkább csapdaállításra volt tökéletes. Azaz egy szoros kanyonba lerakjuk, ahol nagy eséllyel ellenséges támadást sejtünk, ezzel levédve azt a területet megakadályozzuk az ellenség közeledését. Vagy azért, mert felrobbannak, és megelőzzük a közvetlen harcot magát, vagy azért, mert a távolban felrobbanó aknáink figyelmeztetnek egy váratlan támadásra, gyorsan riadót fújhatunk, hadirendbe állíthatjuk az egységeinket, ráadásul a robbanások helye megmutatja, honnan jönnek, milyen messze vannak!

Ám az akna nem csak csapdaállításra tökéletes. Ugye amennyiben a lőtávolságon belülre tör egy birodalmi egység, a Torpedóvető hátrálni kezd, hisz elsődleges fegyverzetét nem tudja használni. Ám ha hátrálás közbe lerakunk egy-két aknát, visszavonulásunkat fedezni tudjuk, hiszen az üldöző rámegy az általunk elétett aknára! Képzeljük el az alábbi szituációt. Az MPTL ideális lőtávolsága mondjuk 8 egység, a fölé is képes ellátni és lőni, de pontatlan lesz a találati ráta, ha pedig jóval ez alá csökken az ellenséges egység távolsága, nem tudja ívelt, ballisztikus plazmalövedékeit odaívelni. Vegyük azt, hogy egy AT-ST lépegető lőtávolsága pedig 4 egység. Távolról tűz alá vesszük a lépegetőt, és amíg a közelünkbe nem ér, addig nem tud lőni, csak jön-jön, és sebződik. Ám miután a ballisztikus lövedékeket a Torpedó vető már nem tudja odaívelni, mert mondjuk már csak 3 egységre van az AT-ST, az MPTL hátrálni kezd, hogy ismét létrehozza az ideális ballisztikus pályát, viszont a lépegető már lőtávolságon belül van, és tűz alá veszi. Ha folyamatosan követi, innentől garantáltan nyerne, hisz a Torpedóvető nem tud visszalőni, hátrál, az AT-ST egy idő múlva teljesen szétlőné. Nos, erre az esetre tökéletes például az aknatelepítő! Hátrálás közben szórjunk ki egy aknát, az AT-ST ahogy követ minket, rálép, és felrobban, vagy sebződik, és ha már távolról megpuhítottuk, ez a kisebb robbanás is elég lehet arra, hogy megsemmisüljön. Ha pedig elhárult a közvetlen veszély, az MPTL ismét működni képes, egy másik, távolabbi egység ellen.

A Mobil Torpedóvető másik, immár sokadik előnye, hogy mozgás közben is tud lőni. Azaz ahogy a jármű halad, közben is tüzel. Nem kell kinyitni, becsukni, mint egy birodalmi mobile artillery egységet, hanem ahogy gurul, lőhet is. Lánctalpai segítségével több féle talajon is képes gurulni, ráadásul stabilan is mozogva, emiatt a célzása viszonylag pontos. A mozgás további előnye, hogy odébb tud menni, ha viszonttűz éri, ballisztikus lövedék esetén odábbgurulva majd a helyére pottyan a bomba, egyenes vonalú lövedékek esetén hátrálva, vagy strafelve pedig el tudja kerülni, vagy minimalizálni a becsapódást.

A mozgás következő előnye, hogy a tornyok, és tüzérségi ütegek statikusságával, egy helyben állásával ellentétben a Mobil Proton Torpedó Vető kísérheti az akciót. Hiszen ne felejtsük el, a tornyaink erős, de helyhez kötött szárazföldi installációk, nem vihetjük őket magunkkal ki a csatatérre, míg a mobil egységek, mint például ezek az MPTL járművek elkísérhetnek bennünket az ellenséges területre is, és relatív biztonságot adhatnak a szárazföldi csapatainknak!

Az MPTL-L nevű torpedó vető gép volt az elődje az torpedo_laucher_először az endoron jelenik megMPTL-2a járműnek, mely egy közepesen erős tüzérségi jármű volt. Mindkettőt rendszeresítették a Lázadók a Polgárháborúban, de az volt a bázis, mely egy jól fejleszthető alap volt. Ezt az MPTL gépet több Star Wars real-time stratégiai játékban is megkapjuk, mint használható gépet. Nyilván első sorban a Force Commanderben, hiszen itt tárgyalom, azon belül is a Lázadó küldetésben. A játékban legelőször az endori csatában jelenik meg a proton torpedó vető, miután Brenn, Leia, Han, és az ewok segítők felrobbantják a pajzsgenerátort, az utána kirobbanó komoly csatához kapják meg a Lázadók, pár Hover tank, Hover AA tank, javítódroid, és gyalogos állomány mellé. De legvedelmi_mptl_galacticbattlegroundsmás játékban is irányíthatjuk, például a Galactic Battlegroundsban is felbukkan. Ami érdekes, hogy ott a jármű tetejére légvédelmi platformot is lehet szerelni, ami azért fura, mert ezáltal a plazmavető funkciót vált, mozgó légvédelmi ütegként funkcionál majd a Rebel Alliance civilizációját irányítva.

Ha rákattintunk, mozgunk vele, vagy támadunk, az MPTL sofőrje beszél,  bejelentkezik, vagy visszaigazol a játékban! Hallgasd meg őket a a Mobil Proton Torpedó Vető sofőrjének eredeti hangján MP3-ban!


All proton torpedos accounted for sir. (Minden torpedó megvan, uram.)
All torpedos ready sir! (Az összes torpedó készen áll uram!)
Destination received. (Célterületet megkaptam.)
Engines prime and ready. (Motor tökéletes állapotban van, kész (az indulásra))
Initiating ground assault! (Megindítom a földi támadást!)
Just point me to the right direction sir! (Irányítson engem a megfelelő irányba uram!)
Beginning attack. (Megkezdem a támadást)
Torpedo launcher is mobile sir! (Torpedóvető úton van, uram!)
Torpedo launcher ready. (A torpedóvető üteg működés készen!)
Moving into that area sir. (Haladok arrafelé uram!)
Opening the torpedo ports! (Nyitom a torpedóvető tetejét!)
Torpedos_away! (A torpedók kilőve!)
Weapons firing sir! (Az ütegek tüzelnek uram!)

 

A plazma torpedóvető sofőrje egy fekete férfi a Force Commanderben. Ruházata egy homokszínű nadrág, oldalzsebekkel, melyeken a lázadás emblémája látható. Felül egy bomberdzseki szerű cipzáros kabát. Mivel a tank meglehetősen páncélozott, a katona nem visel vértet, csak ezeket a ruhadarabokat. Fejükön egy sima vászonsapka, melyen bal oldalt elől három kék és egy fehér jelből álló rangjelzés. Szemüket egy motorosszemüveg-szerű felszerelés van, mely egy fekete bőr fejpántként fut végig a homlok, és fülrészen, utóbbinál kiszélesedve, mert a rádió vevőrésze oda van  beépítve. Az adórész, egy gégemikrofon szerű felszerelés az áll alatt futó pánt részbe került beépítésre. A katonánál az esetleges vészhelyzetek miatt egy lázadó pisztoly van.

Tekintsétek meg a Custom proton torpedóvető sofőr figurámat is.

 

Custom proton torpedóvető sofőr figura elölről

custom mobile plazma torpedo_launcher sofőr figura

 


Custom proton torpedóvető sofőr figura oldalról

custom proton torpedóvető sofőr oldalról

 


Custom proton torpedóvető sofőr figura hátulról

custom proton torpedóvető sofőr hátulról

 


 

Köszönöm szépen a figyelmet, látogasd a CustomStarWarst rendszeresen!

 

 

A cikket írta: Rostás Norbert 2014. 09. 12. (a figura készülte évekkel azelőtt.)

 

force commander birodalmi egység

vissza a főoldalra főmenübe image map example